Balatoni vasút: utolsó szakaszába lépett a fejlesztés

Fotó: ingyen-hatterkep.hu

Utolsó szakaszába ért a dél-balatoni vasútvonal fejlesztése: a nyári menetrendváltásig befejeződnek a nagyobb munkálatok a Szántód – Kőröshegy – Balatonszentgyörgy valamint a Fonyód – Kaposvár szakaszon.

A projekt őszi, teljes befejezéséig már nem várható menetrendi korlátozás vagy zajt, port okozó munka. A fővonali szakaszon elvégezték a megépült vasúti pálya szabályozását. Legkésőbb június végéig elkészülnek a gyalogos átjárók és a zajárnyékoló falak, befejezik a vasúti pályát víztelenítő árkok építését, s a kivitelező a végleges tereprendezést is elvégzi. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs titkársága közölte: a siófoki állomás részleges lezárása mellett zajlik a peronok átépítése.

Így az utasforgalmat már a második és a harmadik vágány közötti új magas peron szolgálja ki, a hátralévő munkálatok során a negyedik és ötödik vágány közötti peront építik át, s emiatt az Indóház utcánál előfordulhatnak közúti forgalmi korlátozások. A munka előreláthatóan június végéig tart, s a vonatok eközben is menetrend szerint közlekednek. A Fonyód-Kaposvár vasútvonalon is folytatják az utómunkálatokat, mely nem zavarja a vonatforgalmat.

Most a vágány-, illetve a kitérő-szabályozási feladatokon kívül a zajvédő falakat építik a dolgozók valamint a lengyeltóti, a Somogyvári, az Osztopáni és a Kapos-tüskevári állomásokon, megállóhelyeken az átszállást segítő P+R parkolókat is kialakítják. A fejlesztés eredményeként az utazók gyorsabban juthatnak majd el a Balatonhoz. A főváros és Keszthely között további tíz perccel csökken a menetidő, Kaposvárról Fonyódra pedig a mostani 80 perc helyett 50 lesz. Az új magas peronoknak köszönhetően kényelmesebbé, míg az átépülő közúti és gyalogos átkelők miatt biztonságosabbá válik a közlekedés. (Forrás: Harsányi Miklós/somogyonline.hu)

Molnár László a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke: a negyedik Orbán-kormány mostani munkakezdésének az idejére már egyértelműen körvonalazódik, hogy a nyolc esztendővel megkezdett munka termése kezd beérni. Somogy megye életében ma már számos olyan fejlesztés a befejezéséhez közeledik, amely ezt a megyét a legelmaradottabb régiók közül a legfejlettebbek közé kezdi kiemelni. (KPE)