Balatonfüredi konferencián vitatták meg Európa regionális politikusai a tavak védelmének kérdését

A Balaton. - A kép forrása: west-balaton.hu

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulása Európai tavak térségében című konferenciát az a Régiók Bizottságának Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága, Balatonfüred Önkormányzata, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács a Miniszterelnökség támogatásával rendezte meg.

  1. június 28-án, a Balatonfüreden sorra került konferencián a résztvevők felhívták a politikai döntéshozók figyelmét az európai tavak jelentőségére, amelyek ki vannak téve globális környezeti és gazdasági hatásoknak. Molnár Balázs európai igazgató a víz szerepe a fenntartható regionális fejlődésben címmel tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy napjainkra a víz, a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált. Elmondta, hogy Magyarország Kormánya a vizet stratégiai erőforrásnak tekinti társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is, amely alapelvet az Alaptörvény is rögzít. Példaként említette a sikeres Duna Régió Stratégiát, amely a Duna-medence tizennégy országának együttműködésével célja összehangolni az európai uniós szakpolitikákat a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök koordinált felhasználásával. A kohéziós politika forrásaink csökkentése nem igazolható. A horvát szakértők érthetetlennek tartják az ahhoz vezető modellt. A nemzeti társfinanszírozási arány növelése miatt a szegényebb régiókban kiemelt jelentőségű projektek maradhatnak el. A kutatásfejlesztést és innovációt segítő források esetében jelentős földrajzi egyenlőtlenséget tapasztalnak. A Régiók Bizottságának fontos szerepe van a kohéziós források megvédésében. A horvát delegáció megerősítette, hogy Horvátország nyitott az együttműködésre a V4-ekkel. (Forrás: Miniszterelnökség)

Dr. Paál Sándor, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetében a 2-es számú országgyűlési választókerület polgári kisgazda megbízottja: a természetes vízfolyások nem ismerik az emberek által kijelölt országhatárokat, és kizárólag a természet törvényeinek engedelmeskednek. A Kárpát-medence egységes és önálló természet-földrajzi egység. A víz-politikának ehhez kell alkalmazkodnia. A Kárpátok lejtőin elhibázott erdőgazdálkodás a hegyoldalak talajának a lemosódásához vezet, ami a magyar síkságon kora tavaszi árvizeket és nagy nyári aszályokat okoz. A Balaton Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű tava. A tavak vízminőségének, tisztaságának és az ott fellelhető élővilágnak a megőrzése mindenkinek alapvető érdeke. A tavak nagyon fontos szerepet töltnek be a mikroklíma védelmében, a táj alakításában és az ember rekreációs lehetőségeinek a biztosításában. (KPE) – A képen Dr. Paál Sándor az „Aranyhal” vitorláshajó fedélzetén. Szabad idejében ezzel a hajóval járja a Tavat. – A kép forrása: saját fotó.