Bakos Zoltán: Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása

(Fotó: Kis Ádám, Lechner Tudásközpont) pestbuda.hu

A koronavírus, majd a háborús helyzet az egész világot, így hazánkat is az eddiginél nagyobb takarékoskodásra ösztönzi. Ennek – is – betudható a kormánypártok részéről benyújtott, kétharmados parlamenti támogatást igénylő törvényjavaslat, mely módosíthatja az Alaptörvényt.

A javaslat szerint már 2024-ben egyszerre, egy időpontban, egy napon kerülne sor az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai uniós képviselők megválasztására.

A mostani számítások szerint ez kb tízmilliárd forint megtakarítást jelenthet, ami még állami szinten sem elhanyagolható összeg!

Mielőtt bárki a már megválasztott polgármesterek és helyi képviselők jogainak csorbítására gondolna, a javaslat leszögezi, hogy az új polgármesterek és képviselők csak 2024 októberétől tölthetik be választott tisztségüket, tehát a már megválasztott képviselők teljes idejüket kitölthetik tisztségükben.

A javaslat kitér arra is, hogy az eddigi megye elnevezés vármegyére módosuljon, figyelemmel a történelmi hagyományokra.

A Polgári Kisgazdák fontosnak tartják a közpénzzel történő okos gazdálkodást, de természetesen csak úgy, ha a demokratikus szabályokat betartják. Az együttes választásra kellő idő áll rendelkezésre, hogy mindenki felkészülhessen, senkinek a jogai nem sérülnek, a költségek csökkennek, így a javaslatot támogatásra  érdemesnek tartjuk.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő