Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

Fotó: MTI

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

A korai fagyok és az aszály is gondot okozott

Sok helyen a kiültetés csúszott a fagyok miatt, de olyannal is találkozott Richárd, ahol a palánták nagy része elfagyott, ezért újra kellett kezdeni az egész szezont. Bármennyire is fel vannak készülve a gazdák az öntözésre a legtöbb helyen, a korai fagyok után a hónapok óta tartó aszály hatása is meglátszik a szabadföldi zöldségeken.

A növényvédő szer paletta csökkenése is baj

A termesztők évek óta küzdenek a problémával, hogy alig vannak hatásos szerek a kínálatban, mind a rovarkártevők, mind az újabb betegségeket, mind pedig a gyomirtást tekintve. A kiskultúrás növényekre engedélyezni új hatóanyagokat egyre kevesebb növényvédő szer gyártó cégnek éri meg. Jól bevált növényvédelmi technológiákat kellett teljesen vagy részben kivenni, átgondolni a termesztéstechnológiában, és ha lehetett mással helyettesíteni.

Emiatt egyre többen alkalmaznak biostimulátorokat, hiszen „ki lehet ezekkel olyan korai növényvédelmi problémát, illetve a stresszből adódó különböző fiziológiai megbetegedéseket küszöbölni, amivel a szabadföldi zöldségek folyamatosan találkoznak”- fejti ki a gyakorló szakember. A gyomirtás tekintetében már most hatalmas problémák vannak és ez a későbbiekben csak erősödni fog.

A COVID hatásai

A berobbanó vírus változó hatással volt ebben a szegmensben. A több termelőt látogató szaktanácsadó úgy tapasztalta, hogy voltak, akiket elbizonytalanított a helyzet és emiatt kevesebbet vállaltak, viszont az ellenkezőjével is találkozott, hiszen akadt, aki épp a növekvő hazai keresletre számítva idén nagyobb területen, több zöldségfélével kezdte a szezont.

Átalakulóban van az ágazat

Alapvetőan az itthoni kedv már régóta csökken. „Amilyen magas röptű volt a szabadföldi zöldségtermesztés, most olyan mélyrepülésbe kezdett…” Az elmúlt pár évben a régi termesztőkörzetek nagy mértékben csökkentek. Nagyon nagy a munkaerőhiány, ennek sem tett jót a covidos időszak, ugyanis sokan Erdélyből vagy újabban Ukrajnából jöttek a földekre dolgozni. Az is látható volt, hogy a munkabér igények rövid időszak alatt megduplázódtak, viszont a munkaerő minősége nem, hogy jobb lett, hanem a jó kereseti lehetőség ellenére sokan inkább elmenekültek a szakmából.

Nagyon sok problémával küszködik az ágazat. Azonban „a gyakorlati tapasztalat és a különböző gazdáknak a véleményét tolmácsolva elmondhatom, hogy ez a piac folyamatosan fennáll; a magyar vásárlókedv nem romlott; a magyar termékek iránti elkötelezettség kicsit megosztott, de véleményem szerint egyre inkább fejlődik. A megmaradt termelők a minőséget megpróbálják egyre magasabb szintre emelni, hiszen ez lehet a jövő, hogy minőségi és jól tárolható zöldségeket kell előállítanunk. ”- összegezte meglátásait a megkérdezett szakember.

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Harcsa Marietta