Azoknak, akik szerint csak felfújták a járványügyet: sokkoló grafikon mutatja be a koronavírus pusztító erejét

Fotó FABIO TEIXEIRA , AFP, Anadolu Agency

Az animált adathalmazból kiderül, hogy a Covid-19 hónapokon belül a harmadik vezető halálokká vált a Flourish Studio listáján.

Azoknak, akik szerint „Milyen vírus? Csak influenzában a többszöröse hal meg…” – ezzel a felütéssel tette közzé Facebook-oldalán Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Flourish Studio animált grafikonját. A honlap 20 jelentősebb halálokot gyűjtött össze a teljesség igénye nélkül, beleszámítva a fertőzéses, gyulladásos haláleseteket, gyilkosságokat, alultápláltságot, baleseteket.

A Flourish a leírás szerint a Johns Hopkins Egyetem adatbázisát, a Global Burden of Disease study és a Worldometers populations nyilvántartásait használta fel az animáció elkészítéséhez. Összesítésükben a cukorbetegség áll az első helyen – az év eleje és július 24. között világszerte 773 ezer áldozatot követelt a grafikon szerint – ezt követi a TB néven említett tuberkulózis, mintegy 666 ezer halálesettel.

A koronavírus-fertőzés csak március 16-án jelenik meg az összesítésben, 7668 halálesettel, utána viszont elképesztő tempóban halad, és utasítja maga mögé a terrorizmus, mérgezések, kihűléses és hősokkos halálesetek számoszlopát, majd halad felfelé.

A listán való megjelenés után négy hónappal a Covid-19 világszerte már a lista 3. helyezettjévé lépett elő, 635 ezer áldozattal.

Azóta csak nőtt a vírushoz köthető halálesetek száma: a Johns Hopkins Egyetem aktuális adatai szerint már több mint 654 ezer halottat tartanak nyilván – világszerte pedig mintegy 16,5 millió fertőzöttről tudnak. A megbetegedések és áldozatok száma ennél magasabb is lehet, hiszen sok ország nem vezet elérhető nyilvántartást a betegségről, kozmetikázza az adatokat, vagy- Észak-Koreához hasonlóan – azt is tagadja, hogy elérte volna őket a járvány.

A civilizációs betegségek követelik a legtöbb áldozatot

Tegyük hozzá, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák a fent felsorolt halálesetek sokszorosáért felelnek – bár ezek nem szerepelnek a Flourish összesítésében. Kardiovaszkuláris betegségekben évente 17,9 millió ember halhat meg világszerte az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO becslése szerint. Ezt a rákbetegség követi, 2018-ban legalább 9,6 millióan halhattak meg a rák valamilyen típusában.

Forrás: Népszava, Koncz Tamás