Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem leszünk bevándorlóország

Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki Sajtóiroda

Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, „nem leszünk bevándorlóország” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában.

Hangsúlyozta:

„visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket”.

Minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképpen rendezi be saját életét a saját országában. „Mi megvédjük a határainkat, és csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit. Megvédtük Magyarországot, és megvédtük Európát” – jelentette ki, úgy fogalmazva: a mai eset az első az Európai Unió történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit.

A kormányfő leszögezte:

„Magyarország nem enged a zsarolásnak.

Magyarország védeni fogja a határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja a jogait. Ha kell, Önökkel szemben is”.

„Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről” – hangoztatta Orbán Viktor.

Kiemelte: „azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon.

„Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek” – fogalmazott a miniszterelnök.

A jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek

Azt mondta, a Sargentini-jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, kettős mércét alkalmaz, visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.

„Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Önök most számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani és megbélyegezni egy országot és egy népet. Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Önök megfosztanák Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit képviselhesse az európai családban, amelyhez tartozik” – fejtette ki az plenáris ülésen Orbán Viktor.

Jelezte, vannak és lesznek is vitáik, különbözőképpen gondolkodnak a kontinens keresztény jellegéről, a nemzetek és a nemzeti kultúrák szerepéről, a család lényegéről és hivatásáról, továbbá „homlokegyenest ellenkező” nézeteket vallanak a migrációról. De szerinte

a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből.

Hozzátette, „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”.

A miniszterelnök megjegyezte: egy olyan országot akarnak kirekeszteni, amely az európai választásokon is egyértelmű döntéseket hozott. 2009-ben 56 százalékos, 2014-ben 52 százalékos többség szavazott a Fidesz-KDNP-re – emlékeztetett, kijelentve: „az EP-nek mi vagyunk a legsikeresebb pártja”.

A szocialista és liberális ellenfelek érthetően nem boldogok e sikertől – folytatta -, de bosszút állni a magyarokon, amiért nem őket választották, nem tisztességes és nem is európai.

Szerinte a Sargentini-jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában. A 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmazó jelentés bevallja, hogy elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra – hívta fel a figyelmet.

Szavai szerint

„a mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük”.

Felidézte, ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta. „De ha ezt Önök megtehetik, és felrúghatják, mi értelme megállapodást kötni bármely európai intézménnyel?” – tette fel a kérdést, úgy értékelve: „amit Önök tesznek, az az unióra és a konstruktív párbeszédre is csapást mér”.

Orbán Viktor úgy vélte, az EP-képviselők már kialakították az álláspontjukat, a jelentést a többség valószínűleg megszavazza, így a véleményüket az ő hozzászólása már nem befolyásolja.

Mégis eljött a vitára, mert – mint mondta – az EP-képviselők nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet ítélnek el, azt a Magyarországot, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának, és amely munkájával, vérével járult hozzá Európa történelméhez. Hozzátette: egy olyan országot ítélnek el, amely fellázadt és fegyvert ragadt a hatalmas szovjet hadsereg ellen, súlyos véráldozatot hozott a szabadságért és a demokráciáért, továbbá megnyitotta határait a keletnémet sorstársai előtt.

A miniszterelnök kitért arra: Magyarország megharcolt a demokráciáért és a szabadságért, míg azok, akik most vádolják Magyarországot, „örökül kapták” a demokráciát, és nem kellett személyes kockázatot vállalniuk a szabadságért. Az antikommunista és demokratikus ellenállás magyar szabadságharcosait akarják most elítélni – fogalmazott.

(MTI, kormany.hu)

 

Médianéző összefoglaló

Judith Sargentini: Az EP-nek kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen / Orbán Viktor: A Sargentini-jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek / A néppárti képviselők szabadon voksolhatnak

Az Európai Parlamentnek (EP) kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta – hangoztatta a nevével fémjelzett dokumentumot összeállító Judith Sargentini az Európai Parlament tegnapi strasbourgi ülésén, a jelentés vitáján. A holland zöldpárti képviselő kijelentette: amennyiben a testület „nem tudja behúzni a vészféket”, akkor nem teljesíti ígéreteit az uniós állampolgárok felé. Nem tűrhető tovább, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az EU alapértékeit – fogalmazott Sargentini.

A Sargentini-jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, kettős mércét alkalmaz, sérti Magyarország és a magyar nép becsületét – jelentette ki Orbán Viktor az EP tegnapi ülésén. A jelentés visszaélés a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést – hangoztatta a magyar kormányfő, aki szerint azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy nem lesznek bevándorlóország. „Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint vannak és lesznek is viták, de a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből.

Szükség lehet az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására, amennyiben a kormány nem hajlandó megoldani bizonyos jelenlegi vitás kérdéseket – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a keddi európai parlamenti vitán. Weber a szabad tudományos élet fontosságát hangsúlyozta a Közép-európai Egyetem (CEU) kapcsán, és arról is beszélt, hogy a demokratikus államokban elengedhetetlen a civil társadalom megfelelő működése, ennek ellehetetlenítése pedig ellentétes az unió alapértékeivel. Az Európai Bizottság (EB) egyetért a Sargentini-jelentésben megfogalmazott aggályokkal – jelentette ki Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke a keddi vitán, kiemelve: az EU nem létezhet a jogállamiság és az alapjogok tisztelete nélkül. „Az EB elkötelezett az alapvető értékek fenntartása mellett, és további lépésektől sem riad vissza. Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek” – húzta alá. Az Európai Unió Tanácsa és annak osztrák elnöksége nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának – emelte ki a soros elnökség képviseletében Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár a vitán, hangsúlyozva: „ebben nem köthetünk kompromisszumot”. Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport vezetője kiemelte: Orbán kiáll a népéért és az országáért, és azt javasolta, hogy Magyarország csatlakozzon az EU-ból távozó Egyesült Királysághoz.

A plenáris ülésen Szájer József fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott: a jelentés bosszú a bevándorlást ellenző magyar embereken és a migránsáradatot megállító Orbán Viktoron, egyben hazugságnak nevezte, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot. Az EP ülésén a jobbikos Balczó Zoltán a jelentés bizonyos állításait, például a rasszizmus és antiszemitizmus vádját visszautasította, ugyanakkor szerinte vannak benne jogos bírálatok is, például a sajtószabadság csorbítása kapcsán. Közölte továbbá: a voksoláson tartózkodni fog. A plenáris ülésen hazugsággal vádolta Orbán Viktort a keddi EP-vitán Ujhelyi István szocialista képviselő, azt hangoztatva: a kormányfő „bűnös rezsimjét akarja védeni”. Ujhelyi kijelentette: igennel fog szavazni a jelentésre.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Sargetini-jelentés vitája után újságíróknak úgy értékelt: Orbán Viktor Magyarország becsületét és a magyar emberek döntéseit védte meg a bevándorláspárti képviselők alaptalan támadásaival szemben. Hozzátette: a vitából kiderült, a jelentés egy koncepciós eljárás része, az ítélet már megvan. A Jobbik közleményében úgy értékelte a kormányfő felszólalását, hogy „Orbán Viktor a Sargentini-jelentés hibáit és ferdítéseit kihasználva kedvére olvashatta fel az előre megírt kampánybeszédét, amely kizárólag a bevándorlásra szorítkozott. A miniszterelnök kínosan kerülte a jelentés tényszerű elemeit” – közölte a Jobbik, megjegyezve: Orbán Viktor „láthatóan minden percét élvezte az európai parlamenti színdarabnak”. Az Európai Parlament Magyarországról szóló vitája kiábrándító volt, rossz irányba ment, ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar miniszterelnökkel nem lehet egyezséget kötni, nem lehet kompromisszumra jutni – jelentette ki Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő magyar újságíróknak Strasbourgban a keddi vitát követő sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor az EP vitáját követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot (EPP), amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni. Ha a Néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor „a bevándorlás el fogja árasztani Európát” – vetítette előre a magyar kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: a Fidesz a Néppárt lojális tagja, „ott is akarunk maradni, és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t”. Az atv.hu beszámolója szerint Orbán Viktor a sajtótájékoztatón közölte: elmegy a Néppárt esti frakcióülésére, de „az utasítás Berlinből már megjött”, meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. A Népszavának a Néppárt frakciójához közel álló forrása szerint a magyar kormányfő felszólalása az EP-ben jelentősen növelte annak az esélyét, hogy az EPP-sek nagy része a Sargentini-jelentés mellé álljon.

Szabadon voksolhatnak az EPP képviselői a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről – közölte tegnap este a párt EP-frakcióját vezető Manfred Weber, hozzátéve, hogy ő maga igennel fog szavazni. Rövid sajtótájékoztatóján Weber azzal indokolta döntését, hogy nem látott kompromisszumkészséget Orbán Viktor kormányfő részéről a CEU és a civil szervezeteket érintő új törvények ügyében, de hozzátette, fenn akarja tartani hídépítő szerepét és folytatni kívánják a dialógust.

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy hétfő este megjelent interjúban arról beszélt, hogy az osztrák EP-képviselők a 7es cikkely szerinti eljárás mellett szavaznak Magyarországgal szemben – írja a Politico. Egy osztrák EPP-képviselő, Ottmar Karas eközben azt javasolta, hogy függesszék fel a Fidesz EPP-tagságát, ha a parlament elfogadja a jelentést. Erre Kurz úgy reagált: „ez normális dolog lenne”. A Sargentini-jelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai – derül ki a Rzeczpospolita lengyel lap keddi cikkéből. A lengyel kormánypárt jelezte: képviselői nemmel szavaznak. Az iDnes cseh hírportál szerint a cseh EP-képviselők többsége nem kívánja megszavazni a Sargentini-jelentést. Közös európai parlamenti pártcsalád alapítását javasolta az osztrák alkancellár Orbán Viktor kormányfőnek, Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Facebookoldalán azt írta: „örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!” Az Independent cikke szerint a brit konzervatív EP-képviselők sem szavazzák meg a Sargentini-jelentést. A 444.hu hozzáteszi: a brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn a Twitteren közölte, hogy pártja képviselői megszavazzák a 7-es cikkely aktiválását Magyarországgal szemben.

Az atv.hu úgy tudja, hogy a magyar diplomaták és politikusok az utolsó pillanatig erőteljesen lobbiznak az EP-képviselők körében és a néppárti képviselőtársaiknál a jelentés elfogadása ellen. A lap úgy értesült: ha kétharmaddal megszavazzák a dokumentumot, „van rá esély”, hogy a tisztességes eljárás és a jogszerűség hiányára hivatkozva a magyar kormány beperli az EP-t a Sargentini-jelentés miatt. Kormányzati szereplők szerint ugyanis a másik felet, a magyar kormányt nem hallgatták meg a jelentés készítésekor, illetve a tartózkodó szavazatok érvénytelenítése miatt is mérlegelhetik, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak – közli az atv.hu.

A 444.hu arról értesült: Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök a júniusi EU-csúcson külön is „megbeszélték”, hogy egymást tekintik az EP-választás két nagy tömbje vezetőjének, noha még egyiküknek sincs saját pártszövetsége. A portál információi szerint ha szerdán a magyar kormány ellen szavaz a képviselők kétharmada, könnyen lehet, hogy a Fidesz már az EP-választás előtt átmegy a konzervatív frakcióba, és oda gyűjti össze a populista jobboldal erőit.

Magyarország, ha most jelentkezne az EU-ba, nem vennék fel a tagországok közé – nyilatkozta Judith Sargentini az RTL Klubnak. Hozzátette: Magyarország ma nem felel meg a koppenhágai feltételeknek, mivel „a kormány nem tiszteli az európai értékeket.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján jelezte: pártja nem támogatja a jelentés elfogadását, mivel szerintük a kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni. Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője nem megy el a Sargentini-jelentés szavazására – írja a Népszava nyomán a 444.hu. Szél Bernadett, az LMP nemrég lemondott társelnöke Facebook-oldalán azt írta, hogy nem ért egyet pártja döntésével, és ő EP-képviselőként megszavazná a jelentést – írja az atv.hu. A Liberálisok szerint köszönettel tartoznak Judith Sargentininek azért, hogy kivizsgálta, miként rombolta le az Orbán-kormány a magyar demokráciát és a jogállamot az elmúlt években.

MTI, ORIGO.HU, 24.HU, HVG.HU, 444.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, 2018.09.11., NÉPSZAVA,1. O., 3. O., 218.09.12. medianezo.hu