Az USA helyreállította az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát

kamaraonline.hu

A Polgári Kisgazdáknak néha olyan érzése van, mintha az USA az Európai Uniót kinyitható, becsukható konyhaszekrényként kezelné. Az Európai Unió több, mint 500 milliós közösség és csak két dologban van igazán hátrányban az Egyesült Államokkal szemben:

  • még nem folytattuk le az észak és dél egyesítő háborúját (lehetőleg békés eszközökkel)
  • nincs valódi uniós külképviselet és nincs hadsereg, Istenben boldogult császárunk és királyunk Ferenc József sokmindent feladott ókonzervetív elveiből, de a birodalom fenntartásához szükséges közös külügy és közös hadsereg szent volt, és sérthetetlen. (kpe)

Az Egyesült Államok helyreállította az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium. A minisztérium közlése szerint Washington döntése „azonnali hatállyal”, azaz hétfőtől érvénybe lép. Ennek értelmében az Európai Unió külképviselete ismét más országok nagykövetségeivel egyenrangú lesz. A külügyminisztérium bejelentése abban a közleményben szerepel, amellyel Washington üdvözli az EU új washingtoni nagykövetét, Sztavrosz Lambrinidiszt, aki hétfőn kezdte meg munkáját az amerikai fővárosban. Ezzel egyidejűleg Gordon Sondland, az Egyesült Államok EU-nagykövete – anélkül, hogy magyarázatot adott volna a korábbi visszaminősítésre – közleményben szögezte le, hogy az Európai Unió „egyedülállóan fontos szervezet és az Egyesült Államok legértékesebb partnere a globális biztonság és felvirágzás biztosításában”. MTI