Az USA az EU-n kívül szeretné látni az Egyesült Királyságot

nbcnews.com
Azt korábban is érzékeltük, hogy az Egyesült Államok gazdasági okok miatt abban látszik érdekeltnek, hogy az Európai Unió csak másodhegedűsként vegyen részt az egész világot érintő gazdaságpolitika formálásában. Érthető módon az USA nem kívánt újabb riválist maga mellett, éppen elég gondot okoz a számára Kína folyamatos és megállíthatatlannak tűnő erősödése. Roppant szűklátó körű politika ez, mert az USA-nak meggyőződésünk szerint szövetségesekre és nem vazallusokra van szüksége. A Trump adminisztráció hivatalba lépése óta azért munkálkodik, hogy a Brexit bekövetkezzen. Mindaz, ami most Trump elnök Londoni látogatásánál nyilvánosságra kerül, azt bizonyítja, hogy Trump ezzel a látogatással erősíteni és gyorsítani kívánja a Brexit bekövetkezését. Azt talán mondanunk se kell, hogy nekünk, magyaroknak éppen ellenkezőleg, az európai egység megtartása az érdekünk és a célunk. (kpe)

Jön Trump és két lábbal tapos a brit belpolitikába

Ő azt tanácsolja, London ne fizessen az EU-nak.

Donald Trump hétfőn érkezik háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Nagy-Britanniába.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kifejtette: Nagy-Britannia helyében ő nem fizetné ki az Európai Uniónak a Brexit után még fennmaradó, 39 milliárd fontra (több mint 14 ezer milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeket. Hozzátette: azt tanácsolta Theresa Maynek, hogy ehelyett perelje be az Európai Uniót, mivel ezzel a brit kormány komolyabb mennyiségű “munícióhoz” jutna a tárgyalásokon. Trump szerint még “most sem késő”, hogy London megfogadja e tanácsot.

Az amerikai elnök alig burkoltan arra is biztatta a brit kormányt, hogy ha nem tud elérni “tisztességes egyezséget” az EU-val, akkor megállapodás nélkül lépjen ki az unióból.

Még mindig Farage-t élteti

Az amerikai elnök szerint a brit kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba. Nigel Farage a brit politika legradikálisabban EU-szkeptikus vonulatának zászlóvivője, korábban az EU-ellenes UKIP vezetője. Nem egészen két hónapja alapított új pártja, a Brexit Párt az első helyen végzett a május 23-án tartott brit európai parlamenti választásokon. Trump a The Sunday Timesnak adott interjúban kijelentette: nagyon kedveli “Nigelt”, aki “nagyon okos ember”.

Az amerikai elnök szerint mindezek alapján hiba volt, hogy a konzervatív párti brit kormány nem vonta be Farage-t az Európai Unióval folytatott Brexit-tárgyalásokba, mivel Nigel Farage “sok mindennel hozzá tudott volna járulni” e tárgyalási folyamathoz. Trump szerint ennek ellenére nem fogják bevonni Farage-t a Brexit-folyamatba, pedig a brit kormány “nagyon jól járna, ha ezt megtenné, csak erre még nem jött rá”.

Donald Trump nem először fejezi ki nagyrabecsülését Nigel Farage iránt. Elnökké választása után a brit politikusok közül elsőként Farage-t fogadta, és rögtön komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a Twitter-bejegyzésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Ezt a felvetést a Downing Street annak idején feltűnően indulatos közleményben utasította vissza, hangsúlyozva, hogy a washingtoni nagyköveti poszton “nincs üresedés”, és a brit nagyköveteket “alapelvszerűen” Londonban nevezik ki.

Nem fogja vissza magát

A The Sunday Times által közölt interjú két napon belül második, amelyben az amerikai elnök nyíltan kifejtette véleményét sarkalatos horderejű brit belpolitikai kérdésekben.

A The Sun című konzervatív, erősen EU-szkeptikus irányzatú brit tömeglapnak adott, szombaton megjelent interjúban Trump kijelentette, hogy Boris Johnson volt brit külügyminiszter – a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontembere – “nagyon tehetséges”, és “nagyszerű munkát végezne” Theresa May távozó miniszterelnök utódjaként a Konzervatív Párt és a brit kormány élén.

A The Sun elismerte az interjúhoz fűzött kommentárjában, hogy Trump e kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el, és a The Sunday Times is azt írta a vasárnap közölt újabb interjú bevezetőjében, hogy az amerikai elnök “drámai.

Forrás: Privátbankár.hu, MTI