Az Uniós tárgyalásoknál az országgyűlés határozata az irányadó

A kép forrása: hirtv.hu

Uniós csúcs: kötött mandátuma van a miniszterelnöknek, ettől való eltéréshez kell a parlament felhatalmazása

A péntek-szombati uniós csúccsal kapcsolatban a miniszter azt mondta: az országgyűlés által adott mandátum kötött, ha ettől a miniszterelnök el akar térni, ahhoz az országgyűlés jóváhagyása kell. Ebben az esetben az országgyűlésnek kell elfogadnia a kötött mandátumtól eltérő megállapodást, erre amúgy is szükség van a közös hitelfelvétel miatt – mondta az ATV kérdésére. Nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy emiatt nyáron vagy szeptemberben összeül a parlament, de ez függ a többi tagállamtól is.

A parlament keddi ülésén Nunkovics Tibornak, a Jobbik képviselőjének Deutsch Tamás szerint antiszemita megnyilvánulásai voltak. Ezt Nunkovics korábban tagadta. „A házszabály ma is lehetőséget ad arra, hogy szigorúan járjanak az országgyűlés, a konkrét esetet gondolom, hogy a Ház ki is fogja vizsgálni” – válaszolta arra az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy szigorúbban kell-e fellépni az ilyen megnyilvánulásokkal szemben.

Újságírói kérdésre Gulyás arról is szólt, hogy a stadionokban az alkoholárusítás tilos, ezért mondta korábban az ATV kérdésére, hogy futballmeccseket lehet tartani a zenés rendezvényekkel szemben.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy a rozsdaövezeti területeket ősszel kívánják meghatározni, a lista bővülni fog a jövőben. Nyitottak a szakmai szervezetekkel való egyeztetésre, de az önkormányzatokkal mindenképp kell majd egyeztetni. A spekulációk miatt nem akart konkrét területeket megnevezni.

Kormányinfó: Gulyás Gergely bejelentette: elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek

Az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényre augusztusban, szeptemberben nem lesz lehetőség, ezért nagy valószínűséggel így elmarad az idei ünnepség és a tűzijáték is. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta azt is, hogy szerdán döntött a kormány arról, hogy úgy módosítják a kormányrendeletet, hogy a regionális besorolás lehetőségét megteremtik, de az országok besorolásán nem változtattak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy az aktív fertőzöttek számai csökkennek. A szabályok betartása továbbra is fennáll: maszkot kell hordani a boltokban, a tömegközlekedéseken.

A kormány úgy döntött, hogy az augusztus 20-ai ünnepségek elmaradnak, erre augusztusban, szeptemberben nem lesz lehetőség, nagy valószínűséggel így elmarad az idei ünnepség. Az 500 fő feletti rendezvények megtartását augusztus 15-ig fenntartják továbbra is, erről július végén fognak dönteni, de hozzátette, hogy most több ok szól amellett, hogy ne legyen enyhítés ezeknél a rendezvényeknél.

Ha nem lesz változás augusztus 15-e után a rendezvények ügyében, akkor támogatni fogják a zeneiparban dolgozókat.

A pénteki uniós csúcsról azt mondta a miniszter, nem biztos, hogy az eredményes lesz.

Elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek

Az ATV kérdésére a miniszter azt mondta, az augusztus 20-ai ünnepségek elmaradásában az országos tiszti főorvos és az operatív törzs hozott döntést. Az operatív törzs által meghozott intézkedések jók. Sajnálják, hogy elmarad a Szent István napi ünnepség, az eszközök, amiket beszereztek rendelkezésre állnak, és jövőre is fel lehet használni, de úgy gondolják, ez a legjobb döntés az emberek egészségének érdekében – fejtette ki Gulyás Gergely.

A beutazók tesztelésével kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy a teszteket magánúton is be lehet szerezni, azok is érvényesek lesznek, de beszerezhető úgy is, ahogy a kijárási korlátozás ideje alatt.

A futballmeccs és a zenés rendezvények közötti különbség az alkoholfogyasztás – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére válaszolva. Hozzátette: a futballmeccseken nem okozott több fertőzést az, hogy azokat megtartják.

atv.hu