Az uniós mezőgazdasági tárgyalásokon is támogatja egymást Magyarország és Szlovákia

Erősödő agrárkapcsolatok Pozsony és Budapest között. - A kép forrása: kormany.hu

A magyar-szlovák agrárkapcsolatok fontossága és szerepe túlmutat a kétoldalú kapcsolatokon, a Visegrádi Négyek együttműködése keretében is intenzív közös munka zajlik és számtalan kérdésben az európai uniós fórumokon is együtt lép fel a két ország a mezőgazdaság termelők érdekeinek védelmében – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szlovák kollégájának, Csicsai Gábor államtitkárnak Dunaszerdahelyen.

Feldman Zsolt államtitkár (Agrárminisztérium) – A kép forrása: kormany.hu

A huszadik éve megrendezett Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Tárcaközi Munkacsoport-ülésen a szakértők egyeztettek a két állam mezőgazdasági szektorait érintő közös kérdésekről. A tárgyaló felek megállapodtak a magyar és szlovák növényvédelmi szakterület közötti fokozott információ- és tapasztalatcseréről, az EU-s rendeletek alkalmazásáról, valamint csereellenőrzések végrehajtásáról. A határmenti kereskedelmet illetően a két fél megegyezett abban, hogy megvizsgálják a határmenti területeken élő helyi termelők országhatárokon átnyúló értékesítését segítő lehetőségeit. Ezen kívül megállapodás született arról, hogy az EU közös agrárpolitikájáról zajló tárgyalásokon a két ország szakemberei támogatják egymást. Magyarország és Szlovákia érdeke is, hogy a támogatások összege ne csökkenjen. Az afrikai sertéspestis kapcsán a felek hangsúlyozták a kölcsönös párbeszéd fontosságát, valamint az információcserét a leghatékonyabb védekezési lehetőségekről és intézkedésekről.(Forrás: AM Sajtóiroda)

A kép forrása: kismaros.hu

A Polgári Kisgazda szakértők álláspontja szerint, a Föld népességének növekedése miatt a mező- és élelmiszergazdaság jelentősége növekszik a világgazdaságban. Ezért a nagyvilágnak azok a térségei felértékelődnek, ahol jók a mezőgazdasági termelés természet-földrajzi adottságai. A Föld agrártermelésre alkalmas tájai közül a Kárpát-medence területe ilyen. Mindezért az itt található országok vezetői akkor járnak el bölcsen, ha szoros élelmiszer-gazdasági együttműködést folytatnak, mert ez a jövő gazdasági sikereinek a záloga. (KPE)