Az uniós előírásoknál is szigorúbb feltételeket támaszt a kormányhivatal a debreceni akkumulátorgyárral szemben

Fotó: dehir.hu

Debrecen – Lezárult a környezeti hatásvizsgálati és a környezethasználati engedélyezési eljárás. A CATL szigorú feltételek mellett kapott engedélyt.

Lezárult a környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a a CATL debreceni akkumulátorgyárának első ütemére, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hétfőn kiadta az engedélyt. A korábbi közlés szerint három hasonló volumenű ütemben építenék meg a teljes gyáregyüttest, a további ütemekre hasonló eljárást kell lefolytatni.

A CATL jelenleg előkészítő munkákat végeztet – engedéllyel

A kormányhivatal közleménye szerint a kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például a talaj-, a levegő-, a természet-, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írt elő a beruházó számára a kormányhivatal.

Emellett a hatóság a döntésében több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket írt elő.

Az akkumulátorgyár területének tereprendezési, valamint négy épület mélyalapozási munkáira már korábban kiadta az engedélyt a kormányhivatal, ezt a munkát már elkezdte CATL. Korábbi tájékoztatás szerint az építési engedély iránti kérelmet az épületekre és a technológiára csak most, a a környezetvédelmi eljárás lezárulta után nyújthatja be a kínai vállalat.

A döntés kapcsán közleményt adott ki a debreceni polgármesteri hivatal, melyben azt közölték, Debrecen önkormányzata egyetért a környezethasználati engedély kizárólag szigorított feltételek melletti kiadásával.

Mint írják, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás eredményeképpen olyan szigorú környezetvédelmi kereteket határozott meg a CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelmére, amely az európai akkumulátor gyártó beruházások estében is egyedülálló.

A döntés jól mutatja azt a feltételrendszert, amely szigorú kereteket szab a beruházás megvalósítása esetén a környezetvédelmi feltételek szigorú és maradéktalan betartásához – teszik hozzá.

Az engedély az Európai Unióban elfogadott határértékeken túl a környezeti terhelés szempontjából érzékeny területeken szigorúbb garanciákat, műszaki megoldásokat, és rendszeres, független környezeti ellenőrzést, monitorozást ír elő. Ez a feltételrendszer garantálja Debrecenben a talaj, a vízbázis, a levegő védelmét és a zajterhelés szigorú határérték alatt tartását.

A város vezetésének, és a várossal dolgozó szakértőknek az a közös megállapítása, hogy a hatóság részéről olyan feltétel- és szabályrendszer fogalmazódott meg a CATL mint beruházó felé, amelyet Debrecen városa elvárt és a kezdetektől szorgalmazott.

A hatóság részéről előírt szabályok nem csak a beruházás műszaki és építési folyamataival kapcsolatban fogalmaznak meg kötelezettségeket, hanem a hosszútávú működési, gyártási folyamatot is független és szigorú kontroll alá helyezik.

A város vezetése üdvözli ezt, mert csak így vállalhatók a debreceniek irányába tett ígéretek, amelyek csak úgy adnak lehetőséget a város gazdaságának fejlesztésére, a munkahelyek teremtésére, a város adóbevételeinek növelésére, ha a környezetvédelmi és biztonsági követelményekre teljeskörű garanciát vállalnak. Ezt a garanciát biztosítja a mai hatósági döntés is.

A szigorú hatósági döntés, a legfontosabb pontokban, az alábbiak szerint szabályozza a CATL kötelezettségeit:
 
1. A határozatban a hatóság a talaj védelme érdekében többek között a legszigorúbb vízzárósági aljzat kialakítását írta elő, (vasbetont, szálerősítésű betont), valamint a beruházónak vegyszerálló és folyadékzáró HDPE fóliaréteget kell beépíteni úgy, hogy azok együttesen alkalmasak legyenek tartós, biztonságos, szivárgásmentes  műszaki védelmi funkció ellátására.

2. A beruházó már a tevékenység megkezdése előtt is több helyről, több mélységből mintavételezéssel köteles mérést végezni a területen a talajból lítiumra, NMP-re, alumíniumra és mangánra annak érdekében, hogy a hatóság később ezekhez az értékekhez tudja viszonyítani a rendszeres mintavételek eredményit.

3.A hatóság két technológiai lépésben is kötelezte gyárat a víz újrafelhasználására. Továbbá a vízügyi és vízvédelmi hatóság kibővítette a szennyvízben rendszeresen vizsgálandó anyagok körét, és egyedi – a jogszabályi előírásnál szigorúbb – határértékeket határozott meg. Előírta az NMP és a lítium rendszeres vizsgálatát is, és mivel ezekre jogszabály küszöbértéket nem határoz meg, egyedi határérték meghatározására került sor.

4. A telephelyen a csapadékvizek szikkasztása nem lehetséges, erre a célra teljesen zárt rendszer kialakítását írta elő.

5. A levegő védelme érdekében a kibocsátási határértékek esetén jóval szigorúbb előírásokat állapított meg, mint ami jogszabály szerint engedélyezhető lenne.

6. A zajvédelem tekintetében is szigorú előírásokat fogalmazott meg a kormányhivatal. Így az üzemeltetőnek már a technológiai próbaüzem megkezdését követően műszeres zajmérések alapján készült szakvéleménnyel kell igazolnia, hogy a zajkibocsátási határértékeknek megfelelően működik, és minden egyes zajforrás beüzemelésekor köteles mérni és bizonyítani, hogy az megfelel a határértékeknek. A beüzemelését követően is rendszeres mérésekkel kell igazolni a határértékek betartását!

7. A beruházási területen, szabad zöldfelületeken, elsősorban az ingatlanhatárok mentén a beruházó köteles ős- és tájhonos fafajokból álló fásításról gondoskodni.

Debrecen város vezetése teljes mértékben egyetért a hatóság által megfogalmazott szigorított feltételekkel, amelyek betartatását minden körülmények között biztosítani kell. A beruházás megvalósítása esetén a város a beruházótól függetlenül a hatóságok, a Debreceni Egyetem és szakmai civil szervezetek bevonásával állandó ellenőrzést valósít meg a Déli Gazdasági Övezet egészére kiterjedő monitoring rendszer létrehozásával

– zárul a közlemény.

A határozat kivonata már elérhető a kormányhivatal honlapján, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetősége közzétenni.

Mint arról korábban már beszámoltunk, minden idők legnagyobb magyarországi beruházása érkezik Debrecenbe: 7,3 milliárd eurós beruházással a cívisvárosban tervez gyárat építeni a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplője, a kínai CATL. A 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyár a tervek szerint a debreceni Déli Gazdasági Övezetben, 221 hektáron épül fel több ütemben. Amikor teljessé válik a gyáregyüttes, kilencezren dolgoznak majd ott, az első ütemben háromezer munkahelyet teremtenek.

Forrás: dehir.hu

https://www.dehir.hu/debrecen/az-unios-eloirasoknal-is-szigorubb-felteteleket-tamaszt-a-kormanyhivatal-a-debreceni-akkumulatorgyarral-szemben/2023/02/13/