Az Uniós adatvédelem miatt több, mint 80 magyar törvényt kellett módosítani

Fotó: MTI

Az Európai Unió által minden tagországra kötelezően meghozott adatvédelmi szabályok Magyarországon is hatályosak. A megfelelő alkalmazást segíti elő az országgyűlés által néhány napja elfogadott törvény, mely az adatvédelmi reform végrehajtása érdekében került megalkotásra.

Minden elismerésem a kidolgozóké, hiszen úgy gondolom, hogy áttekintették a teljes magyar jogrendszert és megtalálták azt a nyolcvanhat törvényt, melyek az adatvédelem szempontjából módosításra, pontosításra szorulnak.

Eltekintek ezek felsorolásától, hiszen a közúti közlekedéstől a rendőrségtől, a bírósági végrehajtótól, az egészségügytől, a kereskedelemtől a postai szolgáltatásokon keresztül az erdőgazdálkodásig terjedően az élet gyakorlatilag minden területét érinti.

Minden személynek és szervezetnek alaposan meg kell fontolnia, hogy kiről, miről és milyen adatokat gyűjt be és tárol, továbbá, hogy mi ennek a célja.

A jogosulatlan és indokolatlan adatkezelést nem a magyar, hanem az uniós jogszabályok alapján igen jelentős mértékű, akár hatmilliárd forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

Mindazokat, akik adatokkal dolgoznak arra kell bátorítanom, hogy először tekintsék át a vonatkozó jogszabályokat és kétség esetén vegyék igénybe a még kis létszámú adatvédelmi szakjogászok egyikét. Mindezek ellenére is előfordulhat hiba, vagy hiányosság, de bírság kiszabása esetén enyhítő körülményt jelent a körültekintő előzetes eljárás.

Az adatvédelemtől különálló, de azzal szorosan összefüggő kérdés az adatbiztonság, tehát a jogosan beszerzett és tárolt adatok megfelelő kezelése.

A Polgári Kisgazdák bíznak az adatvédelmi hatóság közérthető és mindenki által megismerhető iránymutatásában és mindenkit ezek betartására kérünk.

Dr. Bakos Zoltán