Az Unió vezetői is tudomásul vették a magyar és a lengyel vétót

Fotó: Magyar Hírlap

Egyhangúság hiányában nem született döntés az unió hosszútávú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról – ezt közölte az Unió soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője.

Sebastian Fischer úgy fogalmazott:

két uniós tagállam fenntartásai miatt

nem volt elegendő szavazat az Európai Unió 2021 utáni, hétéves költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához.

Közölte továbbá azt is: az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

Az MTI-nek nyilatkozó diplomáciai források megerősítették, hogy a költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése

SÉRTENÉ AZ UNIÓS ALAPSZERZŐDÉST, TOVÁBBÁ NEM TARTANÁ MAGÁT AZ EURÓPAI TANÁCS JÚLIUSI CSÚCSTALÁLKOZÓJÁN ELFOGADOTT ÁLLÁSFOGLALÁSHOZ.

Az egyhangú döntés elmaradásával a költségvetés és a pénzügyi csomag kérdése ismételten az Európai Tanács elé kerülhet – közölték.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az Európai Unióhétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már november elején jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő költségvetési megállapodás. Múlt csütörtökön pedig a miniszterelnök hivatalos levélben tiltakozott az EU vezetőinél az ellen, hogy jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat.

Forrás: index.hu, Bereznai István