Az Unió mezőgazdasági kerete csökkenhet, de csak kisebb mértékben

Fotó: Shutterstock

Szakértők szerint az uniós mezőgazdasági költségvetési keret csökkentése már jó ideje elkerülhetetlen lépések tűnt. Ötszázalékos csökkenést tartalmaz a következő hétéves brüsszeli költségvetés agrártámogatási kerete.

Ez a lépés régóta várható volt – nyilatkozta lapunknak Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője. A közvetlen kifizetések elosztásakor maximalizálhatják a fejenkénti támogatást. Az Európai Bizottság közzétette a következő pénzügyi kifizetési ciklusra vonatkozó többéves pénzügyikeret-tervezetét, amely tartalmazza a Közös Agrárpolitika (KAP) várható keretét is. A tervek szerint a Természeti Erőforrások és Környezetvédelem sorában 378,9 milliárd euró áll, amiből 286,2 a piacvédelmi intézkedések és a közvetlen kifizetések forrása lesz. Az idei árakon a két összeg 336,6, illetve 254,2 milliárd eurót tesz ki. A KAP költségvetése mindössze öt százalékkal csökken, folyó áron számolva. Ez elfogadható az európai gazdák számára, bár az ördög a részletekben rejlik – véleményezte a döntést lapunknak Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője. Szerinte a Közös Agrárpolitika modernizációját célzó reform kapcsán a költségvetés csökkentése régóta elkerülhetetlennek tűnt. Az, hogy ez mindössze öt százalékot jelent, a közvetlen kifizetéseknél pedig csak négy százalékot, azt jelzi, hogy az agrárpolitika továbbra is az unió legnagyobb költségvetési fejezetét képviseli – véli. A KAP aránya harminc százalékra csökkent a közös költségvetésben. Örülhetünk annak is, hogy megmarad a két pillér – a közvetlen kifizetés és a vidékfejlesztés –, de utóbbiban növelni szándékozzák a nemzeti hozzájárulás arányát – tette hozzá. Fórián Zoltán szerint a közvetlen kifizetések elosztásakor várhatóan maximálják az egy igénylő által kapható támogatás összegét. Ezzel együtt úgy véli, a nemzeti mozgástér szélesedni fog. Mint mondta, a bizottság az elkövetkező hetekben hozza majd nyilvánosságra a tervek mögötti részleteket, a döntésre egy év múlva, még az európai parlamenti választások előtt számíthatunk. A szakember szerint vitákkal, egyeztetésekkel zsúfolt időszak áll előttünk. (Forrás: magyarhirlap.hu)

A Magyar Kormány eddig is, és a jövőben is alapvetően fontosnak tartja, és ezért továbbra is mindent meg fog tenni, hogy a magyar mezőgazdaság hozzájusson a megfelelő pénzügyi forrásokhoz. (KPE)