Az ukrán nyomozók légvédelmi rakéta maradványai után is kutatnak az Iránban lezuhant utasszállító ügyében

Forrás MTI, AP, Ibrahim Norúzi

Telefonon beszélt csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Haszan Róháni iráni elnök a Teheránnál lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának vizsgálata ügyében – ismertette az ukrán államfő hivatala. A tájékoztatás szerint az iráni elnök biztosította ukrán hivatali partnerét afelől, hogy országa kész teljeskörűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott. Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást – amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta –, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás miatt, vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.

Amerikai sajtóhírek titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról szólnak, hogy Irán lőhette le véletlenül a járatot. Hozzáteszik: a baleset nem sokkal azután történt, hogy Irán két amerikai bázisra is rakétatámadást mért. Donald Trump amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „hajlik arra”, hogy gyanakodjék a katasztrófa okai miatt. Ali Abedzadeh, az iráni légügyi hatóság vezetője közölte, „tudományos szempontból lehetetlen”, hogy a repülőgépet rakétával lőtték volna le. A szóbeszédek, amelyek szerint a gépet rakétatalálat érte volna, „nem logikusak” – állította Abedzadeh a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint. Jelezte: a baleset okainak alapos kivizsgálása folyamatban van az ukrán légitársasággal és a repülőgép gyártójával közösen.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvéttáviratot küldött az ukrán légitársaság Teherán-Kijev járatát érintő teheráni légi szerencsétlenségben érintett országok parlamenti elnökeinek. MTI