Az osztrák kancellár a CEU-ról és a Brexitről tárgyalt Soros Györggyel

Sebastian Kurz és Soros György. - A kép forrása: mfor.hu

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a Közép-európai Egyetem (CEU) átköltöztetéséről, külpolitikai kérdésekről és az Európai Unió sorsáról tárgyalt – mondta el Kurz egyik szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek.

Illetékesek szerint Kurz hangsúlyozta: Ausztria nyitott arra, hogy a CEU – amelynek a magyarországi működése bizonytalanná vált – Budapestről Bécsbe költöztesse át székhelyét. A CEU akár már 2019. őszén, megnyithatja kapuit az új helyszínen, a bécsi Otto-Wagner-Spital környékén. A folyamat lebonyolításáért felelős osztrák ügynökség azzal számol, hogy a következő hetekben benyújthatják az akkreditációs kérelmet. A 444.hu a Kurier értesülései nyomán arról ír, hogy a következő téli félévtől kezdve a CEU politikatudományi, újságírói és a nemzetközi kapcsolatok posztgraduális képzései már Bécsben indulhatnak el. A Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtóértekezletén azt felelte, hogy a kormány egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy az intézmény valóban oktatási tevékenységet folytat az Egyesült Államokban. „Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá” – mondta.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója – A kép forrása: hirtv.hu

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Tények Extrának elmondta, egyértelmű, hogy miről szólt az amerikai milliárdos látogatása Bécsben. „Ha bárkinek kétsége lett volna arról, hogy a CEU, a Soros-egyetem, az valójában őróla szól, és ő ezt kézi vezérléssel irányítja, akkor most ez a tárgyalás Bécsben egyértelműen mutatja, hogy miről van szó. A saját egyetemét akarja ott valamiféle különleges pozícióba hozni” – fogalmazott. Demeter Márta, az LMP társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján arra, hogy Sebastian Kurz vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a CEU átköltöztetéséről is tárgyalt, úgy reagált: borzasztó lenne, ha ez a kiváló egyetem elhagyná Magyarországot, ezért arra szólította fel a kormányt, hogy lépjen az ügyben, írja alá a CEU magyarországi működését lehetővé tévő dokumentumot. November 24-én újabb demonstrációt szerveznek a CEU jövőbeli működése és a tudományos élet szabadságának ügyében – írja a Mérce. hu. A portál az „I stand with the CEU” szervezőcsoport facebookos felhívása nyomán arról is ír, hogy „megszállják a Kossuth teret”, ahol hosszabb távon egyetemi előadásokat, performanszokat rendeznek, melyek célja, hogy „erős üzenetet küldjenek Orbán Viktornak az oktatás szabadságának védelmében”. A tiltakozás a Mérce.hu, értesülései szerint egy hétig is eltarthat. (Forrás: MTI)