Az őszi kalászosoktól közepes termés várható

Az őszi vetésű kalászosok közepes terméseredménye rajzolódik ki a már megkezdődött gabonabetakarítás eddigi tapasztalatai alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, zajlik az őszi káposztarepce betakarítása, megkezdődött búza aratása is. A szükséges kombájn-és tárolókapacitás a rendelkezésre áll. A júniusi csapadékot még tudták hasznosítani a növények.

Őszi árpából néhány százaléknyi területet nem számítva már végeztek a betakarítással. A hozamok kedvezőbbek a vártnál, a Közép-Alföldön a termésátlag mintegy öt és fél tonna hektáronként. A júniusi nagy csapadék még segített a növényeknek a szemek kinevelésében, de a mély fekvésű, rosszabb vízgazdálkodású talajokon megjelentek már a belvízfoltok is. A termény felvásárlási ára tonnánként 42-46 ezer forint körül alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az őszi káposztarepce vetésterületének 70 százalékán végeztek a betakarítással. A termésátlag hektáronként 2,3 tonna. Az őszi vetésű növények közül a repcét viselte meg leginkább a tavaszi csapadékhiány. aszályos tavaszi időjárás. Az átvételi árak tonnánként 120-125 ezer forint, minőségtől függően. A belvízkár miatt több mint 2500 hektárt érintenek a kérelmek Jász-Nagykun-Szolnok .a megyében. Aszály miatt kárenyhítési kérelmet több mint 57 ezer hektár vonatkozásában jelentettek be a gazdák, ez 3600 földterületet érint. A februári-márciusi fagy miatt elsősorban a gyümölcsösök károsodtak. A kajszibarack szinte eltűnt most a Közép-Tisza vidékéről. A jól működő jégkár-elhárító rendszer viszont minimálisra csökkentette a jégkár-bejelentéseket.

 

(Forrás: MTI/agroinform.hu)

Az őszi búzát október elejétől november első dekádjának a végéig, mintegy öt héten át lehet eredményesen vetni Magyarországon. Az időben elvetett növényállományok december első dekádjára szépen kezdenek bokrosodni és szerencsés esetben már megerősödve érkeznek meg a télbe. A hazai köztermesztésben található fajták fagyállók, de a tartósan mínusz 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet már csak a hótakaró alatt képesek könnyedén átvészelni. Február eleje és április eleje között szárba szökkennek a növények, majd május végére megjelennek a kalászok, és ezek június elején a virágzás fázisába jutnak el. Ebből a búzaszemek általában június középső dekádjára fejlődnek ki, majd megkezdődik a szemek viaszérése. Július első és második dekádjában már sárgulnak a kalászok, és a helyi talaj- és éghajlati adottságok függvényében a növényállomány lassan vágáséretté válik. Az idei esztendőre a tavaszi szárazság volt a jellemző, de a júniusi eleji csapadékokat még mindig képesek voltak hasznosítani a növények, ezért viszonylag jól fejlett és közepesen jó termést ígérő növényállományok alakultak ki. Az elmúlt héten az aratás megkezdését inkább a csapadékos napok nehezítették meg nagyon sok gazdálkodó számára. A gondot ilyenkor a betakarító gépek talajra gyakorolt karéknyomása jelenti. A nem elegendően széles gumiabroncsokkal felszerelt gépek belesüllyedhetnek a felázott talajba, és elakadnak. Ilyenkor csak a drótkötél és egy újabb traktor jelentheti a segítséget.

(Forrás: Dr. Paál Sándor – KPE Balatonfüred. Fotó: saját felvétel 2020. július 9-én a saját gazdasághoz tartozó termőterületen. A növényállomány egyenletesen fejlett, telt kalászokkal és megfelelő ezer-szem súllyal jó közepes termést ígérve, de a felázott talaj miatt néhány napot még várni kellett a betakarítással. Ez idő alatt a búzaszemek érése teljesen be tudott fejeződni.)