Az őszi búza túlnyomó részét már learatták

Fotó: Shutterstock

A megyei aratási koordinációs bizottság hétfői békéscsabai ülésén elhangzott, hogy az őszi árpa, illetve a repce betakarítása már korábban befejeződött, az őszi búza területének 98 százalékán is végeztek a gazdák az aratással.

Az átlaghozam 4,9 tonna/hektár. Az esős időjárás miatt van még néhány tábla, melyről a gabona betakarítása még nem történt meg. A megyében a termésátlagnál nagy szóródás jellemző. Raktározási problémák nem merültek fel, az árak tekintetében minimális emelkedés volt megfigyelhető a takarmánybúzánál, 43-44 ezer forint/tonnáért is értékesítették.

Szintén az agráriumhoz kapcsolódik, hogy dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke tájékoztatta a tagságot, hogy 2018. július 30. és augusztus 10. között a Békés megyei állományba tartozó falugazdászok kötelező szabadságukat töltik.

Ez idő alatt a településeken megjelölt szolgálati helyeken az ügyintézés szünetel. Az ügyfeleket arra kérik, hogy ezen időszakban forduljanak közvetlenül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságához (5600 Békéscsaba, Dózsa György út. 15.) a 06 66 443-355-ös telefonszámon.

(Forrás: beol.hu, Nyemcsok László)