Az orvoskamara párbeszédre hívja a döntéshozókat / Az Újratervezés Csoport Kincses Gyulát jelölte a MOK elnökének

Fotó: Shutterstock

A kormány nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a magyar egészségügy kiegyensúlyozott jó működése biztosítható legyen. Az orvoskamarának jelentős szerepe lehet abban, hogy a szükséges változtatások és reformok az orvostársadalom egyetértésével és támogatásával legyen végrehajtható. A Polgári Kisgazdák azt kérik, hogy az egészségügy maradjon meg a teljes társadalom kiszolgálására. A gazdag és a szegény beteg ellátása egyaránt társadalmunk közös érdeke, a különbségeket csökkenteni szükséges és nem növelni. (kpe)

Fontos kérdések megvitatására invitálja az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara (MOK); szombaton Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal címmel tartja nagygyűlését a köztestület Budapesten. Éger István, a kamara elnöke csütörtöki, fővárosi sajtótájékoztatóján elmondta, a nagygyűlés célja a félbeszakadt tárgyalások folytatása a kormánnyal. A szombati nagygyűlésre meghívást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte, hozzátéve: eddig csak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár jelezte részvételét. A MOK követelései között szerepel, hogy 2022. január 1-jétől 900 ezer forint legyen egységesen a kötelező kezdő minimális alapbére a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának, a munkaviszony típusától függetlenül. Továbbá kérik, hogy a kormány szüntesse meg a nyugdíjaskorú, az egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkriminációt. Ezenkívül a kormány foglalkozzon a paraszolvencia megszüntetésével, a nondoktori rendszerrel, valamint az intézményi minimumfeltételekkel, különös tekintettel a munkaerőhelyzetre – sorolta Éger István.

Hegedűs Zsolt, az Újratervezés Csoport (ÚT) szóvivője a Medical Online-nak adott interjújában bejelentette: a szerveződés Kincses Gyulát jelölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének. Arra a kérdésre, hogy áll a csoport a kamarai választáson, úgy felelt a szóvivő: abszolút többségünk nincs, így szükségünk van a velünk szimpatizáló országos küldöttekre.

MTI, MEDICALONLINE.HU