Az országos tisztifőorvos az ország összes idősotthonának ellenőrzését rendelte el

Forrás: Pixabay.com

Az országos tisztifőorvos bejelentései

A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak – tudatta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az intézményben továbbra is tart a járványügyi vizsgálat. A tisztifőorvos közölte azt is, hogy elrendelte az ország valamennyi, 1035 idősotthonának ellenőrzését, ezt a legnagyobb létszámúakban kezdik. A Pesti úti idősotthonban a fertőzöttek száma 212 és az elhunytak száma 13 főre nőtt – közölték a koronavirus.gov.hu-n szerda reggel.

Az Országgyűlés ülése

Ha a fővárosi fenntartású idősek otthonaiban történt halálesetekért Karácsony Gergely főpolgármester a felelős, akkor az állami intézményekben elhunytakért a kormány – hangoztatta a Párbeszéd politikusa, KocsisCake Olivio keddi, napirend előtti felszólalásában a Parlamentben. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki

Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában leszögezte: Karácsonytól mindenki joggal várja el, hogy az „ujjal mutogatás helyett” végre vegye fel a „cselekvés gúnyáját”. Hozzátette: a kormány minden segítséget megad, hogy Budapesten ne szabaduljon el a járvány.

Fővárosi megszólalások és reakciók

Karácsony Gergely az Index élő beszélgetős műsorában az ügy kapcsán kifejtette: „a kormány dolga a járványügyi védekezés, ebben mi partnerek vagyunk és a főváros dolga, hogy végrehajtsa a járványügyi előírásokat”. Hozzátette: „én ezt a vitát nagyon szívesen lezárom, csak azt kérem, ne vádoljanak valamivel, ami nem az én feladatom”. Arról is szólt: „Én azon leszek, hogy tompítsam ezt a vitát. De a többi állami fenntartású idősotthonban, ahol megjelent a koronavírus, akkor Orbán személyes felelősségét fogjuk felvetni? Lehet ilyen játékot játszani, de nem fog kevesebb ember meghalni.” Előzőleg pontokba szedve reagált a Facebookon Karácsony a főváros vezetését az idősotthonokban kitört járvány miatt érő kormányoldali kritikákra. Kiemelte: bár nemzeti összefogásra lenne szükség az ilyen nehéz időkben, ehelyett „egy hazug és méltatlan támadássorozatot kapott a kormánytól”. Leszögezte: „meg kell védenünk az igazunkat az intézményeinkben önfeláldozó munkát végző munkatársaink miatt is”.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: „Jelenleg egy vizsgálat van és ez az első vizsgálat, tehát ellenőrzésről sem volt korábban szó. A főpolgármester úr több dolgot kavar, például a szezont a fazonnal.”

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Facebookon azt írta: „Mit fog tenni a főváros a vírus elleni védekezésért, ha állítólag az eszközbeszerzés nem az ő feladatuk, ha állítólag egyes közparkok lezárása nem az ő hatáskörük, ha az önkormányzati fenntartású intézmények felügyelete nem az ő felelősségük, a parkolás ingyenessé tétele pedig számukra megugorhatatlan lépés volt? Mivel eddig a fővárosi intézményekbe, még a Fővárosi Önkormányzat épületébe kiszállított eszközöket is a kormány bocsátotta rendelkezésre, mire költötték a Soros György által a fővárosnak átutalt 1 millió eurót, a Momentum által a párt bankszámláján gyűjtött támogatásokat, az ellenzéki képviselők által felajánlott összegeket?” – vetette fel.

Ellenzéki kezdeményezések

Nyílt levelet küldött Orbán Viktornak 41 polgármester – köztük például Botka László és Márki-Zay Péter – és a főpolgármester, amelyben arra kérik a miniszterelnököt, hogy teszteljenek mindenkit az idősotthonokban – tudatja az Index. Eközben az LMP az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak tesztelését szorgalmazza, valamint az ápolók ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel.

Kutatás

Az ATV Híradója arról számolt be, a Pulzus ezerfős reprezentatív mérése rámutatott: a megkérdezettek 45%-a szerint az egészségügyi kormányzat a felelős azért, hogy a Pesti úti idősek otthonában nagyon sok a koronavírusos beteg. A válaszadók 21%-a véli úgy, hogy a felelősség a fővárosi önkormányzatot terheli.

MTI, ATV.HU, MANDINER.HU, INDEX.HU, 24.HU, HIRTV.HU, HVG.HU

 

Az Emmi nem vizsgálja felül a Cserháti Péterrel kapcsolatos döntését / Balog Zoltán kiállt Cserháti mellett

Az Emmi és a tárca volt vezetőjének nyilatkozata

„A minisztérium nem vizsgálja felül a döntését, mert dr. Cserháti Péter volt főigazgató nem készítette fel intézményét megfelelő időben a koronavírusos betegek fogadására, és ezzel komolyan veszélyeztette a járvány elleni sikeres védekezést és a betegellátást” – válaszolta az Emmi az ATV Híradójának az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felmentett vezetőjével kapcsolatos kérdésére.

Hétfő este Balog Zoltán, az Emmi korábbi vezetője kitett a Facebook-oldalára egy Cserhátival közös fotót, amihez annyit írt, hogy „kedves Péter, köszönöm” – írja az Index. A portálnak a volt tárcavezető kiemelte: tartja magát ahhoz, hogy nem kommentálja utódja döntéseit, de mint korábbi, egészségügyért is felelős miniszter fontosnak tartotta, hogy támogatásáról biztosítsa Cserhátit. „Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára” – tette hozzá Balog Zoltán.

Cserháti Péter további szerepvállalásai

A Semmelweis Egyetem keddi közleményében bejelentette, hogy Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővíti, és megbízza az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, továbbá feladata lesz a Covid-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezelést és gépi lélegeztetést követő rehabilitáció megszervezése és a megfelelő felkészülés a járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására is.

A Magyarországi Evangélikus Egyház keddi közleményében leszögezte: továbbra is számítanak Cserháti mentori közreműködésére annak az evangélikus kórháznak az alapítási előkészítésére, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és a kormány között aláírt megállapodás is rögzít. „Teljes mértékben meg vagyunk győződve dr. Cserháti Péter magas szintű szakmai és emberi alkalmasságáról, hozzáértéséről, valamint elkötelezettségéről a gyógyító munkában és annak szervezésében” – húzták alá.

Petíció

A Magyar Nemzet arról cikkez: a „Kiállás Cserháti Péterért és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetért” címet viselő petíciót a „Soros-közeli”, avaaz.org nevű oldalon tették közzé és ott tudják „aláírni” a szövegével egyetértők.

Pártreakciók

Az Országgyűlésben tegnap a párbeszédes Szabó Tímea kifejtette: veszélyezteti a betegellátást, hogy kórházigazgatókat rúg ki Kásler Miklós. Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő tegnap a felmentett kórházigazgatók ügyét úgy kommentálta: elfogadhatatlannak és rendkívül veszélyesnek tartja ezeket a lépéseket, mert rossz az üzenete a társadalom és az érintett intézmények személyzete felé is. Szél Bernadett független képviselő az ombudsmanhoz fordul, szerinte ugyanis Alaptörvénybe ütközik az egészségügyi vezetők leváltása.

Eközben Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Facebookon azt írta: váratlanul érte őket a hír, hogy a fenntartó állami szerv leváltotta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Hozzátette: „a közvélemény megnyugtatását az szolgálná”, ha megismerhetnék az esetleges belső vizsgálat eredményét.

INDEX.HU, HVG.HU, MAGYARNEMZET.HU, ATV.HU, MTI, ATV – ESTI HÍRADÓ