Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

magyarhirlap.hu

Meghosszabbította az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután kedden megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. A képviselők 180 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadták el Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését. Az Országgyűlés ezzel felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig – azaz a kihirdetését követő 90. napig – meghosszabbítsa. A parlament egyúttal megerősítette ezeket a kormányrendeleteket. A törvényre nemmel a független Székely Sándor szavazott, aki ezt azzal indokolta, hogy tavasszal a kormány visszaélt a felhatalmazással, ellentmondásos intézkedéseket hozott, és az Országgyűlés ellenőrző funkcióját akarta kikapcsolni. Korábban Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt közölte: vele egyetemben nem támogatja a felhatalmazási törvényt Szél Bernadett és Szabó Szabolcs.

Varga Judit igazságügyi miniszter expozéjában kiemelte: a parlamenti felhatalmazás a kormány jövőbeni intézkedéseire is vonatkozik, az időbeli hatálya pedig a törvény kihirdetésétől számított 90 nap, a felhatalmazás ugyanakkor e 90 nap leteltét megelőzően is visszavonható. Mint rámutatott: míg tavasszal nem lehetett tudni, hogy mikor várható az első hullám vége, addig most remélhetőleg rövid időn belül rendelkezésre áll majd vakcina. Varga Judit az M1 kedd esti adásában annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását az ellenzék is támogatta a parlamentben, kijelentette: amikor az egész ország bajba kerül, az ellenzék nem támadhatja a kormányt. Másutt az ellenzék nem használta ki a veszélyhelyzetet a kormány támadására úgy, ahogy azt a magyar ellenzék tette tavasszal – jegyezte meg.

Ha betartjuk a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat, és összefogunk, akkor „együtt ismét sikerülni fog” – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban. Elmondta: a parlament megadta a rendkívüli felhatalmazást, a rendeleteket megalkották, a korlátozó szabályok éjféltől életbe lépnek. „Arra kérem önöket, mindannyian tartsuk be őket, vigyázzunk egymásra, különösen is vigyázzunk a szüleinkre, a nagyszüleinkre, az idős és beteg honfitársainkra!” – mondta a miniszterelnök a rendeletek aláírása után.

MTI, 24.HU, HIRTV.HU