Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága megvitatta a „klímavészhelyzet” törvénybe foglalására előterjesztett indítványokat

Fotó: MTI

A vita során egyértelműen kiderült, hogy az előterjesztők deklaráltan nem akarnak mást, mint hitbéli félelmeikről parlamenti vitát rendezni.

A bizottság Alelnöke Turi-Kovács Béla leszögezte, hogy parlamenti vitát akkor lehet rendezni, ha egyáltalán ilyen indítvány a parlament elé kerül, ilyen indítvány pedig jelenleg nincs. Leszögezte továbbá, hogy éghajlatváltozás van, de klímavészhelyzet nincs. A klímaváltozással kapcsolatos törvények, stratégiai döntések a kormány indítványai alapján vagy már megszülettek, vagy most készülnek. (kpe)

 

Fidesz: Kiderült, hogy kamu a Karácsony-féle klímavészhelyzet / Karácsony Gergely: Az Országgyűlésnek fel kell ismernie felelősségét a klímavédelem ügyében

A Fidesz értékelése szerint kiderült, hogy a Karácsony-féle klímavészhelyzet egy kamu. Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján azzal indokolt: a fenntartható fejlődés bizottságában Karácsony Gergely kérdéseket kapott arról, hogy mi is az a klímavészhelyzet, a válaszából pedig az derült ki, hogy semmilyen konkrét intézkedési tervük nincs. „Így kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy ez egy politikai PR-fogás, egy kamu, amit bedobtak a Fővárosi Közgyűlésben” – fogalmazott. Hozzátette: a bizottsági ülésen arra sem kaptak konkrét választ, hogy mikor és a város mely területeiről akarják kitiltani a dízel, illetve a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat.

Az Országgyűlésnek is fel kell ismernie felelősségét a klímavédelem ügyében, mégpedig minél előbb, mert „már nagyon szűk az az időablak, amikor a városok és kormányok cselekedni tudnak azért, hogy ez a bolygó, benne Magyarország és Budapest továbbra is élhető maradjon” – hangoztatta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülése után, sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, „ma nem sikerült győzelmet aratni”, mert a bizottság fideszes tagjai nem támogatták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatokat. Szerinte helyes lépés lenne, ha a magyar kormányzati struktúrában is helyet kapna klímavédelemért felelős minisztérium.

MTI