Az Országgyűlés engedélyt adott az USA fegyveres erőinek magyarországi állomásozására / Amerikai nagykövet: A döntéssel mindkét ország nyer

Fotó 888

Az Európai Unió gazdasági nagyhatalom, de a katonai ereje még összességében is igen csekély a megmaradt szuperhatalmak fegyveres erejéhez képest. Jellemző, hogy Törökország katonai felkészültsége minden bizonnyal meghaladja a legtöbb Európai Uniós ország harci erejét.

Komoly lelkiismereti kérdés volt, hogy 1956. semlegesség iránti igénye, majd az orosz csapatok kivonásának elérése után a beterjesztett törvényt megszavazzam. Magyarország biztonsága, Európa védelme szükségessé teszi a hatékony együttműködést az Amerikai Egyesült Államokkal. A törvény korlátozott és ellenőrzött módon teszi lehetővé az USA számára, hogy Magyarországon fegyveres erőt állomásoztasson.

A magam részéről abban reménykedem, hogy elmozdulunk Európában és a világban olyan tartósabb és kiegyensúlyozott békés korszak felé, amikor már nem lesz szükség semmilyen külföldi erő Magyarországi jelenlétére. (TKB)

A Parlament tegnapi döntésével engedélyt adott az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozására. Az engedély megadása a magyar és az amerikai kormány között létrejött, két hete ratifikált védelmi megállapodás életbelépésének egyik feltétele volt. A döntéssel, amellyel az Országgyűlés jóváhagyta az Egyesült Államok és Magyarország közötti védelmi együttműködési megállapodást, mindkét ország nyer – tudatta kedden David Cornstein budapesti amerikai nagykövet. Aláhúzta: a „szövetségünk még erősebb lesz” az elkövetkező hónapok és évek során, ahogy Magyarország egyre közelebb kerül a védelmi kiadások tekintetében a NATO felé tett kötelezettségvállalásai teljesítéséhez, és „előmozdítja haderejének modernizálását NATO-kompatibilis felszerelések vásárlásával, beleértve az Egyesült Államokból származó korszerű technológiát”. MTI