Az Országgyűlés elfogadta a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat

A kép forrása: murau.kreisberg.at

A vita során módomban állt elmondani a Polgári Kisgazdák álláspontját és egyben válaszolni azt ellenzéki aggályoskodásokra. (A videón egyébként a beszéd egy része megnézhető.) Változatlan álláspontunk, hogy a kormány felismerte, cselekedni kell. Az ország teljesítőképességének határáig ment el a támogatások megajánlásában, az a nagy kérdés, hogy akarunk-e ezzel élni. Nem kétséges, hogy a jövő nemzedék mit vár el tőlünk. (TKB)

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat. A parlament 176 igen szavazattal, 10 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett hagyta jóvá az emberi erőforrások miniszterének javaslatát. A törvény kimondja: az állam készfizető kezesként felel a központi költségvetés terhére a 2019. július 1. és 2022. december 31. között megkötött hitelszerződések alapján folyósított, az úgynevezett babaváró támogatással nyújtott banki kölcsönökre. A babaváró támogatással nyújtott hitel biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a bank további biztosítékot nem írhat elő. Az elfogadott módosítás érinti a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatásának szja-mentessége érdekében. A 2022 végéig igényelhető, maximum 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatás szabadon felhasználható, házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam. A nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, maximum a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn. A törvény július 1-jén lép hatályba.

A szavazással kapcsolatban az Index kiemeli: igennel szavazott az ellenzékből a teljes Jobbik-, MSZP- és LMP-frakció, de igennel szavaztak a Mi Hazánkhoz tartozó független képviselők is, emellett az igen gombot nyomta meg Ritter Imre nemzetiségi képviselő is. Tartózkodott a szavazáson a Párbeszéd-frakció, valamint a független képviselő Székely Sándor, aki a Szolidaritás elnöke. Nemmel szavazott a DK képviselőcsoportja, valamint a független Bősz Anett és Szabó Szabolcs. A lap megjegyzi: Potápi Árpád államtitkár feltehetően véletlenül nyomta meg a nem gombot, „mert előzőleg nem nyilatkozott arról, hogy kifogása lenne”.

Az MSZP szerint az a javaslatcsomag, amit hétfőn az Országgyűlés elfogadott, a családoknak csak egy kis részét támogatja. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnöke hétfőn a családvédelmi akciótervről szóló parlamenti döntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: sajnos hiába kérték a Fideszt, hogy ne tegyen különbséget gyermek és gyermek, család és család között, leszavazták módosító javaslataikat.

A 30-39 éves korosztálynak 39 százaléka, a 40-49 éves korosztálynak 29 százaléka vett fel CSOK-ot, vagy van olyan közvetlen ismeretségi körében, aki megtette ezt – derül ki az IDEA Intézet 2019. február 28. és március 4. között végzett felméréséből. A 30-39 éves korosztály 30, a 18-29 éves korosztály 29 százaléka tervezi, hogy a jövőben igénybe veszi az idén bejelentett családvédelmi intézkedések valamelyikét vagy tud ilyen szándékról ismeretségi körében – derül ki a felmérésből. MTI, INDEX.HU, 24.HU