Az Országgyűlés 2022-es munkája

magyarhirlap.hu

Nem könnyű évet zárt a magyar Országgyűlés.

Az év egy rövid februári ülésszakkal  kezdődött , melynek végén,március 10-én megválasztották az új köztársasági elnököt Novák Katalin személyében.

Ezt követően  a pártok a választásokra készültek, és április 3-án megtartották az országgyűlési választást, melyet  május 2-án  az immár új összetételű Országgyűlés alakuló ülése követett, melyet – nem először! – a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke, Dr. Turi-Kovács Béla vezetett le  korelnökként.

Május 16-án megválasztották az ország régi-új  miniszterelnökét Orbán Viktor személyében, május 24-én pedig az új miniszterek is letették esküjüket. Az ülésszak utolsó napján, július  19-én arról is szavaztak, hogy 2024-től egy napon tartják meg az önkormányzati képviselők és az európai parlamenti  képviselők választását. / Ezzel több tízmilliárd forint megtakarítást érhetünk el! /

A szeptember végén elkezdődött őszi ülésszak  legfontosabb feladata az  volt, hogy az Európai Unióval történő  megegyezéshez szükséges javaslatokat elfogadják. Ennek részét képezi  az Integritás Hatóság  felállítása, mely  az uniós  források felhasználásának  szabályszerűségét ellenőrzi.

A nehéz tárgykörök mellett az Aranybulla napjáról is szavaztak, hogy annak az államfejlődés szempontjából méltó szerepét megörökítsék. Hivatalosan is a magyar kultúra napjának nyilvánították január 22-ét, amikor Kölcsey  Ferenc befejezte a Himnuszt.

A 2022-es évben 82 törvényt és 29  határozati javaslatot fogadott el az Országgyűlés a 45 ülésnapon.

A világban és az Európában zajló események kapcsán sajnos úgy tűnik, 2023 sem lesz könnyű év az Országgyűlés számára sem. Minden Polgári Kisgazda nevében  kívánok – pártállástól függetlenül – az összes képviselőnek jó egészséget és kellő bölcsességet, hogy az ország érdekében mindent meg tudjanak tenni!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő