Az ország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcsfeldolgozója épült fel Berkenyén

A kép forrása: berkenye-hutohaz.hu

Új üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet. 1000-1000 négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy gyümölcsfeldolgozó üzem épült meg. A társaság ezzel Magyarország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcs-feldolgozója lesz.

A beruházáshoz a Széchenyi 2020 program Mezőgazdasági Termékek Értéknövelése elnevezésű pályázatán 500 millió forintot nyert el a Berkenyei Faluszövetkezet. 1000-1000 négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy feldolgozó üzem épült meg környezetkímélő hűtéstechnológiával. Továbbá beszereztek egy optikai válogatógéppel és automata csomagológéppel ellátott meggymagozósort, paprikakockázó és almahámozó-gépeket, valamint új trafóállomást helyeztek üzembe, és 25 kilowattos napelemrendszert telepítettek az energiaellátás biztosításához. Az egymilliárd felét a pályázat, felét a szövetkezet állta. A szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az 1 milliárd forintos beruházás ennek megduplázását teszi lehetővé. Ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcs-feldolgozója lesz – mondta Schmidt Szilárd, a faluszövetkezet elnöke az ünnepélyes átadáson. Még 1992-ben több tucat helyi termelő alapította meg a faluszövetkezetet a bogyós gyümölcsök feldolgozására. Két év múlva állami támogatással építették meg az első, 300 tonna kapacitású hűtőházat, ezután pedig folyamatosan bővítették a kapacitást. Amikor visszaesett a málnatermesztés, 2009-től kezdték el a meggy-, a szilva- és a bodza feldolgozását is. 2002-ben már 1500 tonna gyümölcsöt dolgoztak fel, és minden évben 100 milliós nagyságrendben vásároltak gépeket. A Berkenyei Faluszövetkezet 80 százalékban külföldre ad el. A szövetkezet egész évben 44 embert foglalkoztat, betakarítási időben ez a létszám a 100-at is eléri, a gyümölcsöt pedig 50 kilométeres körzetből vásárolják fel. A faluszövetkezet ezen kívül további 140 hektáron folytat gyümölcstermesztést, és vannak bioültetvényei is. (Forrás: magro.hu).

Csank Csaba a Kisgazda Polgári Egyesület Nógrád Megyei Szervezetének az elnöke: Nógrád megyében a családi kisgazdaságok nagy számban termelnek bogyós gyümölcsöt, elsősorban epret és málnát. A Főváros viszonylagos közelsége miatt kedvező piaca van a szabadföldi és a hajtatott zöldségféléknek is. A kisgazdaságok további megerősödését szolgálja a most megvalósított hűtőházi kapacitás. (KPE).