Az oroszok mégis tudnak fizetni

Fotó Shutterstock

Amikor 2015-ben Oroszország megtámadta a Krím félszigetet, hasonló gazdasági szankciókkal sújtották, így viszonylag tudták, milyen büntetőintézkedésekkel kell majd szembenézniük. Moszkva ezért kiépítette saját fizetési hálózatát, a MIR-t.

Szombattól hatályos: kiesnek a büntetett orosz bankok a nemzetközi pénzügyi világból. A bankkártyás szolgáltatók már előbb leálltak.

A ukrajnai invázióért cserébe a nyugati gazdasági válaszlépések az orosz pénzügyi rendszer szinte minden szegletét megzavarták, de van egy nagy kivétel.

A Visa és a Mastercard kivonulása után is zökkenőmentesen működik a belföldi fizetési rendszer Oroszországban. 

Bár Nyugaton a kártyaóriások Oroszországból való kivonulását sokan jelentős lépésnek tekintették, a valóságban máshogy alakult e szankció hatása, hiszen továbbra is lehetséges az oroszok számára, hogy Mastercard- és Visa-kártyáikkal fizessenek. A háttérben az áll, hogy a kártyák az orosz és nem az amerikai hálózatok rendszereire kapcsolódnak. A számítások szerint 2020 végén nagyjából 197 millió Mastercard- és Visa-kártya volt Oroszországban.

Az oroszok már évek óta egy saját fejlesztésű rendszert használnak, amelyet az orosz központi bank felügyel.

Az orosz Nemzeti Fizetési Kártyarendszer működteti az oroszországi kártyatranzakciókat támogató pénzügyi rendszert is

– még a Visa és Mastercard logóival ellátott kártyák esetében is. A Wall Street Journal elemzése szerint e rendszerrel az volt a célja Putyinnak, hogy Moszkva az orosz gazdaságot mentesítse egy esetleges nyugati pénzügyi nyomástól.

A Kreml korábban folyamatosan népszerűsítette Oroszország saját kártyatársaságát, a MIR-t, amely saját infrastruktúrájára épül. A MIR honlapja szerint a 2015-ös indulás óta több mint százmillió kártyát bocsátottak ki.

Putyin ritka győzelmeinek egyike

Az orosz fizetési rendszer életképes működése győzelem Vlagyimir Putyin számára a Nyugattal vívott pénzügyi háborúban, amelyben jelenleg nem szerepel túl rózsásan, a legnagyobb áldozatokat az állábi két pontban szenvedték el:

Az oroszok a fennálló dollártartozásukat nem dollárban, hanem rubelben fizették ki.

  • Oroszországnak nem sikerült visszaszorítania a nyugati importtól való függőségét, így az országnak égető szüksége van a gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú technológiára és alkatrészekre;
  • a háború előtt Oroszország 630 milliárd dollárnyi (több mint 207 ezer milliárd forint) tartalékot halmozott fel, hogy meg tudja védeni hazája devizáját, a rubelt, amikor a Nyugat befagyasztotta az orosz jegybank külföldi eszközeit – ezt az ütközetet is elbukta.

Alma Obajeva, a Nemzeti Fizetési Tanács, egy orosz kereskedelmi szövetség vezetője szerint gondoskodtak az orosz nemzeti biztonságukról a fizetési térben. A MIR-hálózat Oroszországon kívül csak néhány országra terjed ki, amelyek többsége volt szovjet köztársaság. A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint orosz tisztviselők az elmúlt napokban tárgyalásokat folytattak a rendszer kiterjesztéséről, ami Venezuelát és Iránt érintette.

egyes orosz bankok azt nyilatkozták, hogy vizsgálják a partnerséget a kínai UnionPayjel, hogy közösen kártyát tudjanak kibocsátani.

Az, hogy az oroszok nem tudják használni kártyáikat készpénzfelvételre vagy külföldi vásárlásra, összhangban van a Kreml céljával, hiszen így a vagyontárgyaikat az országban tartják. A Visa, a Mastercard és más fizetési vállalatok vezetői egy februári telefonbeszélgetésen – amelyen a lehetséges oroszországi szankciókat vitatták meg az ügyet ismerő személyek – azt mondták a Wall Street Journalnak: a pénzügyminisztérium tisztviselői szerint az amerikai hálózatoknak nem lenne különösen fájdalmas az orosz banki tranzakciók kezelésének megtiltása, hiszen az ilyen szankciók egyszerűen csak több tranzakciót terelnének a MIR felé.

A Visa és a Mastercard képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Sokan keresik a kiskapukat

Már több ország is kifejlesztett hasonló, saját fizetési infrastruktúrát, ami korlátozza a Visa és a Mastercard befolyását, így az Egyesült Államok azon képességét is, hogy bankrendszereiket célzó szankciókkal tudja befolyásolni egy ország gazdasági helyzetét.

A kínai állami tulajdonú UnionPay kezeli a legtöbb belföldi tranzakciót a kínai bankok által kibocsátott kártyákon.

Törökország és India az elmúlt években saját hálózatot indított el, hogy leszoktassa bankjait a Visáról és a Mastercardról. 

Oroszország már évek óta próbálja csökkenteni a nyugati gazdasági nyomást és kiszolgáltatottságát – 2014 márciusában oroszok százezrei fedezték fel, hogy bankkártyáik egyik napról a másikra használhatatlanná váltak. Akkoriban szinte az összes oroszországi kártyahálózati tevékenységet a Visa és a Mastercard végezte. Az orosz tisztviselők számára egyértelmű lett a sebezhetőség, így Putyin hónapokon belül aláírta az NSPK létrehozásáról szóló törvényt.

A két amerikai vállalat először ellenezte a törvényt, és felvetette, hogy esetleg elhagyják Oroszországot, de 2015 elejére mindkettő beleegyezett, hogy áttérjen az NSPK rendszerére. Az NSPK nagy összegeket fektetett be a MIR marketingjébe. A fizetési rendszer 2020-ban 87 millió dollár nettó nyereséget ért el – MIR név oroszul egyébként világot és békét is jelent.

Forrás: index.hu, Szabó Gyula