Az orosz védelmi tárca szerint páncélosok indultak vissza a helyőrségükbe vasúton, Joe Biden szerint Oroszország a napokban támadni fog

A kép forrása. oroszvilag.hu

Egy, az orosz nyugati katonai körzet páncélosait és egyéb páncélozott járműveit, valamint személyi állományát szállító vasúti szerelvény indult el a tankhadsereg állandó állomáshelyére – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a páncélosokat előre tervezett hadgyakorlaton való részvétel után vagonírozták be – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában megbeszélést folytatott olasz hivatali partnerével, Luigi di Maióval, jelezte: Oroszország hamarosan eljuttatja az Egyesült Államokhoz a viszontválaszát Moszkva biztonsági garanciaigényei ügyében. Lavrov közölte, az amerikai fél még csütörtökön megkapja az orosz választ, de Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes később úgy pontosított, hogy Moszkva még dolgozik a válaszán, és csütörtökön még egészen biztosan nem fogja elküldeni.

Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, miután újabb csapatokat telepített a két ország határára – jelentette ki csütörtökön újságíróknak Joe Biden. Az orosz invázió jelentette fenyegetés „nagyon magas” – tette hozzá az amerikai elnök. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, a NATO továbbra sem látja jelét az orosz csapatok kivonásának az ukrán határról, vagy azt, hogy Oroszország csökkentené jelenlétét. Ugyanakkor szerinte vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva kész a diplomáciai lépések folytatására. Közben megérkeztek Szlovákiába az első amerikai katonák a Saber Strike (Kardcsapás) fedőnevű hadgyakorlatra szerdán a késő éjszakai órákban. Kizárt, hogy Ukrajna valaha feladja a NATO-hoz való csatlakozás szándékát – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC kérdésére. Közben a kelet-ukrajnai szakadárok azzal vádolták csütörtökön a kijevi kormánycsapatokat, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre. Az ukrán hadsereg a maga részéről azt rótta fel a szakadároknak, hogy tüzérségük egy falut lőtt a luhanszki régióban, és eltalált egy óvodát. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a minszki megállapodások súlyos megsértésének minősítette a Donyec-medencei tüzérségi támadásokat.