Az orosz szén embargója után napokig állnak sorban szénért a lengyelek

Fotó Origo

Napokig is várakozniuk kell azoknak, akik szenet akarnak vásárolni Lengyelországban. Az országban a lakosság ötöde szénnel fűt, az ellátás viszont a készletek szűkössége miatt jelenleg nem mindenki számára biztosított. Lengyelország korábban nagy mennyiségben importált szenet Oroszországból, de az európai szankciós politikához csatlakozva április óta nem érkezik orosz szén az országba – számolt be róla az M1 Híradója.

Kilométereken keresztül áll a kocsisor a bogdankai szénbányához vezető úton. A közelgő fűtési szezonra készülve Lengyelországban egyre többen próbálnak fa- és széntartalékokat felhalmozni. A hatalmas kereslet miatt a bánya előtt több napos várakozási idővel kell számoljanak az emberek. Vannak, akik napok óta az autójukban alszanak a sorukra várva.

„Napokig a természetben intéztük el a dolgunkat. Ma hoztak mobil WC-ket, de nincs bennük víz. Kannákban hordjuk magunknak vizet. Mindenki maga kell megoldja a tisztálkodást” – mondta az egyik vásároló.

Korábban a lengyel szénbányák elsősorban az ipari felhasználók kiszolgálóiként működtek, és a kitermelt szén csupán 1 százalékát adták el a lakossági ügyfeleknek.

Mindez most megváltozik, és hosszú sorok alakultak ki, mert a szénbányáknak nincs elegendő kapacitása a vásárlók kiszolgálására. Éppen ezért a létesítmény üzemeltetői extra műszakokat vezetnek be, és azt ígérik, hogy naponta legalább 250 háztartást fognak tudni ellátni a jövőben. A korlátozott tartalékok védelmében, illetve a visszaélések elkerülésére korlátozták a megvásárolható szén mennyiségét.

„Hat tonnában maximalizáljuk a vásárolható szén mennyiségét. Ezzel egyrészről a tartalékok igazságos elosztását szeretnénk garantálni, másrészről pedig szeretnénk gátat szabni az illegális viszonteladásoknak” – mondta a bánya szóvivője.

Lengyelországban a lakosság ötöde, mintegy négymillió háztartás fűt szénnel.

Az ország Európa egyik legnagyobb szénkitermelője, a lengyel szén felszínre hozása azonban a mélyen fekvő tartalékok miatt egyre költségesebb. Az ellátás biztosításához korábban Oroszországból importáltak olcsó és jó fűtőértékű szenet, de Lengyelország nem csak a földgázvásárlást állította le az ukrajnai háború kirobbanása után. Az európai szankciók részeként áprilistól megszűnt az orosz szén behozatala is. A lengyel hatóságok szerint a fűtési szezon kezdetéig nem tudják mindenkinek biztosítani a hazai szenet, ezért más országokkal akarnak megállapodni a hiányzó mennyiség pótlásáról.

Forrás: hirado.hu