Az operatív törzs tagjait és a főpolgármestert is meghallgatta a Népjóléti bizottság

Fotó: MTI

Beszámolók

Több órán keresztül faggatta a Parlament Népjóléti bizottsága az operatív törzs tagjait, valamint államtitkárokat és a főpolgármestert. A járványhelyzetről Müller Cecília országos tisztifőorvos, Rétvári Bence és Menczer Tamás államtitkár és Lakatos Tibor rendőr ezredes számolt be. A tiszti főorvos úgy gondolja, hogy a legnagyobb siker a járványgörbe ellaposítása, de ennek ára van. Szerinte a meghozott intézkedésekkel sikerült időt nyerni, de a járvány elhúzódására számít. Müller arról is beszélt, hogy a zárt közösségek, vagyis az idősotthonok és a koronavírusos beteget ápoló kórházak a veszélyeztetettek, fontos, hogy az ápoló és gyógyító személyzet ne adja tovább a fertőzést. Szerinte abban nincs semmi meglepő, hogy a sűrűn lakott fővárosban és Pest megyében van a legtöbb regisztrált beteg. Az ország többi részében valamilyen eseményhez vagy intézményhez köthető a fertőzöttek számának növekedése. Rétvári Bence Emmi-államtitkár arról számolt be, hogy a tudósok és szakértők által felvázolt lehető legrosszabb lefolyási görbe alapján igyekeztek felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert a várható fertőzöttek fogadására. Megemlítette, hogy sok a téves információ is, példaként hozta az orosházi beteg ügyét, akiről az jelent meg, hogy hazaküldése után elhunyt. Rétvári viszont azt állítja, hogy a kórház felajánlotta a betegnek, hogy folytatják az ellátását, de ő inkább hazament. Közölte: elhúzódó járványra számítanak, ezért halmoznak fel annyi felszerelést raktárakban. Menczer Tamás külügyi államtitkár közölte, hogy a világszerte bevezetett korlátozó intézkedések óta 116 országból 9553 magyart hoztak haza eddig. Megjegyezte, hogy az egész világ Kínánál áll sorba védőeszközökért, egyfajta vadkapitalizmus uralkodik a maszkok és lélegeztetőgépek esetében.

A bizottságban tett beszámolójában Karácsony Gergely főpolgármester kiemelte, hogy helyesek a kormány által meghozott korlátozó intézkedések. Megjegyezte, hogy a főváros nemzetközi tapasztalatokat nézett, sokszor ugyanis „könnyebb a berlini vagy a bécsi polgármesterrel beszélni, mint az országos tiszti főorvos asszonnyal”.  Ennek demonstrálására fel is mutatott egy darab papírt, amire felfért a teljes levelezés, amit eddig a járvány ügyében az operatív törzstől kaptak. Karácsony szerint továbbra is egyértelmű, hogy a védőfelszerelések beszerzése a kormányhivatalok dolga. Kiemelte, hogy az idősotthonok ügyében szakmai vitát akar folytatni, ugyanis az általuk ismert összes esetben az intézményekben az első tüneteket produkáló beteg a kórházi ellátásból tért vissza. Hozzátette: „nincs olyan vizsgálat, amely azt mutatná, hogy bármely fővárosi intézményben bármilyen jogszabályt megszegett volna bárki”.

A Népjóléti bizottság maratoni ülésén nem került közelebb a kormány és az ellenzék a várt együttműködéshez – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd műsorában. A főpolgármester sajnálja, hogy nekik kell először meghozni népszerűtlen döntéseket, és a kormány csak ezután mer lépni.

Varga Zoltán akciója

A bizottság szocialista elnöke, Korózs Lajos arról kért tájékoztatást, hogy hány egészségügyi dolgozó lett beteg, illetve hunyt el, illetve tényleg 100 ember betegedett-e meg a Szent Imre Kórházban. A DKs Varga Zoltán azt mondta: párhuzamos dimenzióban él a kormány, az emberek komolyan veszik, hogy nem szabad orvoshoz fordulni, de emiatt többen meghalhatnak. Álláspontja szerint Müller Cecília kiszolgálja a politikát. A DK-s politikus szavait Menczer Tamás politikai hangulatkeltésnek nevezte. Varga Zoltán “térden járva könyörögne irgalomért”, ha azt kellene csinálnia, mint amit nap mint nap Müller Cecília csinál – mondta az államtitkár, aki szerint a tiszti főorvos “éjt nappallá téve” dolgozik a járvány megfékezése érdekében. Müller Cecília úgy reagált: a jelenlegi helyzet nem könnyű, “képviselő úr, senkinek sem ártana, ha kapna egy kis mentális segítséget, mindennek az elviselésére”.

A bizottsági tagok kérdéseire adott válaszok

A Népjóléti bizottság tagjainak kérdéseire Müller Cecília közölte, hogy a tesztelések számát növelni akarják, hogy az enyhítések hatásait követni lehessen. A Pesti úti Idősotthonról nem tartott beszámolót, mivel ott jelenleg zajlik a vizsgálat. A kórházi ágyak ügyében közölte: 16 panaszbejelentés érkezett, de egyik sem daganatos betegtől – mindegyiket ki fogják vizsgálni. A lélegeztetőgép-kezelésre átképzett rezidensekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy háborús helyzet van, be kell vetni mindenkit, olyanokat is, mint ő, aki az egyetemen látott utoljára lélegeztetőgépet. Arra a felvetésre, hogy az egészségügyi dolgozóknak megtiltották volna bárhol is a maszkviselést, azt válaszolta: ez a fantázián is túltesz. Ha bebizonyosodik a koronavírus-fertőződés egészségügyi dolgozóknál, akkor 100 százalékos táppénzt kap az érintett. Rétvári Bence elmondta, hogy a fertőzött egészségügyi dolgozók száma 13 százalékkal az európai átlag alatt van. Közölte azt is, hogy 17 ezer embert lehet átvezényelni más kórházba. Szabó Tímea Kásler Miklóst hiányoló kérdésére annyit mondott, hogy a miniszter múlt héten bent volt a Parlamentben, válaszolt ellenzéki kérdésekre is. Menczer Tamás leszögezte, hogy nem tudnak arról, hogy a maszkok között lennének hibásak, de ezt persze nem lehet kizárni.

Pártreakciók

A parlament népjóléti bizottságának ülésén Karácsony Gergely ismét csak terelt és másra mutogatott – írta a Fidesz-frakció közleményében a Magyar Hírlap cikke szerint. „A főpolgármester láthatóan azzal a szándékkal érkezett, hogy egy hatósági vizsgálatot le tudjon zárni. A parlamenti bizottság viszont nem erre való, hanem a tájékozódásra, tekintettel arra, hogy az általa fenntartott intézményekben van országosan a legtöbb fertőzött” – tették hozzá. BLIKK.HU, HVG.HU, INDEX.HU, 444.HU, MTI