Az OMSZ főigazgatója a csenyétei esetről: Nem történt diszkrimináció

Forrás MTI, Mónus Márton

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a minapi csenyétei halálesettel kapcsolatban a Mandinernek leszögezte: „Visszautasítom, hogy diszkrimináltunk volna, soha nem foglalkozunk azzal, hogy milyen származású, melyik felekezethez, vallási, vagy egyéb többséghez, vagy kisebbséghez tartozik a beteg, egyetlen dolgot látunk magunk előtt, hogy minél hamarabb segítséget tudjunk nyújtani a bajbajutottnak.” Megjegyezte: „a tűzeset helyszínére sem megyünk be, amíg a mentők biztonsága nem szavatolt”.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában kedden a tragikus esetet úgy kommentálta: alapszabály, hogy a biztonságos helyszín az elsődleges, szerinte ezért a kollégák „joggal kértek rendőri segítséget”. A csenyétei riasztásnál már az irányító érzékelte, hogy „fenyegetés van, őt is verbálisan támadták, ezért helyesen járt el” – védte az eljárást.

Az Index arról ír: egyre valószínűbb, hogy az első segélyhívást követően közel harminc perc alatt ért ki a rendőri erősítés Csenyétére. A rendőrség és a mentőszolgálat sem adja ki azokat a hangfelvételeket, amelyeket akkor rögzítettek, amikor az ügyben érintett férfihoz hívtak segítséget a településre, ám a portál információi szerint 19 óra 9 perc és 19 óra 37 perc között legalább hét hívás futott be Csenyétéről a 112 Segélyhívó Központba, ezek közül mindegyiket továbbkapcsolták a mentőkhöz. A lap úgy tudja: durva fenyegetés a hangfelvételeken nem hallatszott. HVG.HU, MANDINER.HU, INDEX.HU