Az olcsó benzin jól jöhet

Fotó Pap Edina

Az időjárás változékony alakulása adhat okot az aggodalomra a mezőgazdaságban, némi kedvező hatást az üzemanyagár mostani tendenciája válthat ki – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod megyei elnöke. Komoly tétel ez a kiadási oldalon, hiszen a géptípusoktól és számos egyéb tényezőtől függően 80-120 liter üzemanyag is elmegy hektáronként egy-egy szezonban – tette hozzá az elnök, aki maga is gazdálkodó.

Fejtrágyázás, növényvédelem

A tápanyag-utánpótlás zajlik jelenleg a földeken, a fejtrágyázás első hullámával már végeztek, hamarosan kezdődhet a második. A fagykár sajnos a gyümölcsösökben komolyan jelentkezett, de a megindult búzát is megcsípte a hajnali fagy. – Reméljük, a szívós növény ezt még kiheveri – fogalmazta meg. A búzaföldeken a gyomirtás van folyamatban, a repcénél a rovarkártétel csökkentése a legfontosabb.

A munkaerő-ellátottság az idénymunkáknál lesz kérdéses, ha a határon túli dolgozók nem jutnak el, az ipari termelésből kiesettek találhatnak itt munkát.

Az elmúlt héten tapasztalt hideg idő az őszi vetésű kalászosokban nem tett kárt – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből. A bokrosodás fenológiai fázisában levő búza és árpa, valamint a 6-8 leveles repceállományok továbbra is jó állapotban vannak. A korai csonthéjas gyümölcsöket azonban sokfelé teljes virágzásban érte a fagy, ami komoly károkat okozhatott. A szakirodalom szerint a kajszi esetén a teljes virágzás fázisában -2,9 foknál kezdődik a károkozás, és -5,6 fok esetén már 90 százalékos a fagykár. Ezek az értékek azonban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától is. A kajszi egyik fontos termőterületén, a Hernád-völgy térségében (Boldogkőváralja, Gönc) többször is előfordultak fagyok a hét első felében, de arrafelé csak -2, -4 fokig hűlt le a levegő.

Forrás: boon.hu, Pap Gyula