Az olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Conténak / Orbán Viktor Matteo Salvininek: harcostársként tekintünk önre

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. Conte az elnökkel tartott találkozója után kijelentette: „hagyományos szerénységgel” fogadta el a megbízást. Az országnak a lehető leghamarabb meg kell találnia a kiutat a politikai válságból, és az új kormány egyik első dolga lesz kidolgozni a jövő évi költségvetést – mondta.

A migránsokat segítő civil szervezetek abban reménykednek, hogy más irányt vesz az új olasz kormány politikája. „Azt várjuk az új kormánytól, hogy semmisítse meg a Matteo Salvini belügyminiszter alkotta rasszista és részben alkotmányellenes törvényeket, és azonnal vessen véget az emberi jogok semmibe vételének a Földközi-tengeren” – mondta a Sea-Watch nevű német civil szervezet szóvivője, Ruben Neugebauer csütörtökön. A Sea-Watch ugyanakkor bizalmatlan – tette hozzá Neugebauer. „Végül is az Öt Csillag az elmúlt évben előmozdította az alapjogok erózióját” – indokolta szkeptikus hozzáállását a szóvivő.

Róma csütörtökön felajánlotta a nők, gyerekek és betegek fogadását a Mediterranea olasz szervezet Mare Jonio nevű hajójáról, amely jelenleg 99 migránssal a fedélzetén a tengeren vesztegel. „Mint a múltban is mindig, a nők, a gyermekek és a betegeskedők leszállhatnak a Mare Jonióról” – közölte egy olasz belügyi forrás a dpa német hírügynökséggel. „A behajózási és kikötési tilalom azonban érvényben marad” – tette hozzá a nyilatkozó, és azzal vádolta a hajót, hogy az olasz törvényeket megsértve vészhelyzetet teremtett a fedélzeten, hogy erre hivatkozva a rajta lévők partra engedését kérhesse.

Levélben fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvininek, az eddigi olasz kormányzó párt, a Liga vezetőjének azért a munkáért, melyet az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tegnap délben. „Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül” – írta Orbán Viktor. „Függetlenül az olasz belpolitikai folyamatok jövőbeni alakulásától és attól, hogy másmás európai pártcsaládhoz tartozunk, mi harcostársként tekintünk Önre az európai keresztény örökség megőrzése és a migráció megállítása érdekében folytatott küzdelmek során. Jövőbeni feladatai ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánok Önnek” – fogalmazott Matteo Salvinihez intézett levelében a magyar kormányfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatja a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte olasz ügyvezető miniszterelnököt – közölte a brüsszeli testület szóvivője csütörtökön. „Olaszország központi szerepet játszik európai családunkban, és számítunk aktív hozzájárulására az európai projekthez” – szögezte le Mina Andreeva. A szóvivő emellett felszólította Rómát, hogy mielőbb nevezze meg tagjelöltjét a november elején hivatalba lépő új Európai Bizottságba.

MTI