Az olajársapka alól mentességet kaphat Magyarország, de több kockázatos javaslat van továbbra is az asztalon Brüsszelben

Fotó forrása Szijjártó Péter Facebook oldala

Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország mentességet kapjon a tervezett európai uniós olajársapka alól – erről beszélt Szijjártó Péter Brüsszelben az Energiaminiszteri Tanács ülését követően. A miniszter azt mondta: a gázársapka és az olajársapka az ellátásbiztonságot veszélyeztetik az európai piacon. Ugyanakkor jelezte azt is: több kockázatos javaslat továbbra is az asztalon van – számolt be az M1 Híradó.

Az eddig meghozott intézkedések csak kárt okoztak az európai gazdaságnak. A külgazdasági és külügyminiszter erről az energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli tanácskozása után beszélt. Szijjártó Péter elmondta, azzal a céllal ültek le tárgyalni, hogy a megújuló energiaforrások engedélyezési folyamatát felgyorsítsák, illetve terítékre került az úgynevezett szolidaritási földgázeljárások ügye is. Ezek mellett a gázársapkára vonatkozó tárgyalásokat is megkezdték.

Szijjártó Péter a szolidaritási csomaggal kapcsolatban leszögezte:

ez gyakorlatilag egy újabb hatalmi törekvés Brüsszel részéről, annak érdekében, hogy az energiapolitika ne a tagországok hatáskörébe tartozzon.

A miniszter elképesztőnek nevezte például azt a javaslatot, hogy a magyar emberek pénzén megvett földgázt, „amit a magyar gazdaság működtetésére a magyar embereknek vásároltunk és helyeztük el a tárolókba, azt a gázt, brüsszeli utasításra ne itthon használjuk fel, hanem adott esetben adjuk oda egy másik országnak”. Erre az elképzelésre Magyarország határozottan nemet mond.

Súlyos ellátásbiztonsági kockázatokat tud okozni” – ezt már a gázársapkáról mondta a miniszter, aki szerint egy ilyen intézkedés miatt a gázexportőrök nem fognak Európába gázt szállítani. Ráadásul az Európai Bizottság javaslata hatással lenne a hosszútávú gázszállítási szerződésekre is, ami számunkra elfogadhatatlan. A tárcavezető hangsúlyozta, ez a javaslat nem oldaná meg az európai energiaválságot. Sőt, felhajtaná az árakat.

Az orosz gáz kizárása csökkenti az európai piacon a gáz mennyiségét, tehát árfelhatjó hatása van. Tehát nem szabad kizárni egyetlen egy forrást sem, új forrásokat kell bevonni, és új szállítási útvonalakat kell építeni, ez a megoldás. Több földgáz kell az európai piacra mennyiségben, mert az fogja lefele vinni az árat.

A gázársapka nem viszi lefele az árat, ráadásul rendkívül veszélyes, és ellátásbiztonsági problémát tud okozni

– fogalmazott.

Szijjártó Péter bejelentette, Magyarország mindenképpen mentességet kér a gázársapka alól. A tervezett intézkedéssel kapcsolatban a Kreml szóvivője is megszólalt.

Nehéz azt most megjósolni, hogy a gázársapka milyen hatással lesz az energiapiacokra. Jelen állás szerint nem szállítunk azoknak az országoknak olajat és gázt, amelyek meghatároznák az energiahordozók felső árát, vagyis csatlakoznának az ársapkához” – mondta Dimitrij Peszkov.

Az uniós energetikai miniszterek csütörtöki találkozóján nem születtek döntések, a javaslatokról  december közepén folytatják tárgyalást.

Forrás: hirado.hu