Az oktatás nem viseli el a hagyományos rendszer felborítását / Kásler Miklós: Lehetséges a nevelés-oktatás hagyományos kezdése szeptember 1-jén

Fotó origo.hu

Lehetségesnek tartja az emberi erőforrások minisztere a járványügyi adatok alapján, hogy

Magyarországon szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg a nevelés-oktatás. Kásler Miklós keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta azt is: a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre. Az Emmi a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve részletes protokollt dolgozott ki, amelyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott. Hangsúlyozta: minden iskola az adottságainak megfelelően választhatja ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését és esetenkénti előfordulásnál a gyermekek ellátását. A köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, az iskolákat felszólították, hogy ismertessék a járvánnyal összefüggő teendőket a gyermekekkel és a szülőkkel – közölte a miniszter.

A Párbeszéd szerint az Emmi látványosan kudarcot vallott az iskolák, óvodák koronavírus-járvány elleni felkészítésében – hangoztatta a párt szóvivője kedden sajtótájékoztatón. Barabás Richárd kifejtette: a tárca nem ismerte fel, hogy a legtöbb iskola nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy betartsa az óvintézkedésekről szóló ajánlásait.

Fehér Tibor, a PDSZ országos választmányának tagja az ATV Egyenes Beszéd keddi műsorában arról beszélt: a  védekezésre vonatkozó ajánlásokat a jelenlegi körülmények között szinte lehetetlen betartani. Szerinte ha a tantestület vagy az ennek megfelelő oktatói közösség nem kap adatokat arról, hogyan halad a járvány, akkor nem lehet megfelelő döntéseket hozni a tanévkezdésről.

MTI, ORIGO.HU, ATV.HU