Az Iszlám Állam vállalta magára a torontói vérengzést

Forrás: AFP, Usman Khan

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára a torontói lőfegyveres ámokfutás elkövetését – közölte a szervezet szerdán az általa működtetett Aamák hírügynökségben.

A közlemény szerint a támadó az Iszlám Állam egyik katonája volt, és tettét a szervezet felhívására hajtotta végre.

A terrorszervezet arra utasította tagjait, hogy vegyék célba azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam elleni harcban az Egyesült Államok vezette katonai koalícióban.Az Iszlám Állam további részletekkel vagy bizonyítékkal nem szolgált közleményében.

Mark Saunders torontói rendőrfőnök a dzsihadisták állításaival kapcsolatosan kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában semmilyen bizonyíték nincs azok alátámasztására. Megpróbálnak minden szálat felgöngyölíteni, ennek keretében kikérdezik az elkövető ismerőseit, felülvizsgálják az interneten folytatott tevékenységét, és kivizsgálják mentális egészségét is.

A vasárnap esti, a kanadai Torontóban elkövetett lőfegyveres ámokfutás elkövetője, Faisal Hussein a város Greektown negyedében kézifegyverrel válogatás nélkül lövöldözni kezdett, 15 embert megsebesített.

Egy 10 éves kislány és egy 18 éves fiatal nő belehalt sebesüléseibe.

A 29 éves torontói lakos a családja szerint súlyos mentális problémákkal küszködött, egész életében elmezavartól és depressziótól szenvedett.

A kanadai hatóságok szerint Faisal Hussein nem állt nemzetbiztonsági megfigyelés alatt.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy

indítéka továbbra sem világos, így az sem, honnan szerezte lőfegyverét.

Azt sem sikerült eddig tisztázni, hogy a lövöldöző önkezűleg vetett véget életének, vagy a rendőrök által leadott lövések végeztek vele. Hírügynökségek szerint ennek kiderítésére a férfi boncolását rendelték el. Ralph Goodale közbiztonsági miniszter elmondta: a nyomozók házkutatást tartottak a férfi lakásán, amelyen szüleivel és ikertestvéreivel osztozott. A hatóságok több doboznyi, bizonyítékként használható tárgyat foglaltak le.

(MTI, origo.hu)