Az intenzív osztályon kezelik Boris Johnson brit miniszterelnököt

napiujsag.hu

Az MTI hétfői tájékoztatása szerint intenzív osztályon kezelik Boris Johnson brit miniszterelnököt. A Downing Street hétfő este közölte, hogy Johnson állapota romlott, de jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a miniszterelnöki feladatok ellátását. Orbán Viktor magyar kormányfő Facebook-oldalán kívánt jobbulást brit kollégájának.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokat érő károk enyhítésére. Az összeg kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank-csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap számára. Az alap által nyújtott hitelgarancia Magyarországon az Erste és az UniCredit bankokon keresztül érthető el.

Klaus Johannis hétfőn bejelentette, hogy Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Emellett a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az önkormányzati választásokat a nyár elejéről egy későbbi időpontra, várhatóan őszre.

A koronavírus terjedésével összefüggésben április 8-tól 13-ig utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában, ahol a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig – erről az Igor Matovic vezette új kormány döntött hétfői ülésén.

Fokozatosan lazítani kíván a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket a cseh kormány. Ennek értelmében keddtől engedélyezve lesz néhány fajta szabadtéri sportolás arcmaszkok használata nélkül, valamint bővítik a nyitvatartott üzletek sorát is.

Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn, a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tartott bécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a húsvét hete döntő lesz abból a szempontból, hogy azt követően fokozatosan visszatérhet-e az élet a normális kerékvágásba.

A Reuters értesülései szerint, mivel negyedik napja csökken az új fertőzöttek száma Németországban, a belügyminisztérium azt tervezi, hogy enyhítik a kijárási korlátozásokat április 19-e után.

MTI, ATV.HU, PORTFOLIO.HU, INDEX.HU, MAGYARNEMZET.HU