Az influenzaszezon kapujában állunk

Korszerű orvosi rendelő. - A kép illusztráció. - A kép forrása: penzesgyor.hu

Nemrég megkezdte működését az influenzafigyelő-szolgálat. A legfrissebb adatok szerint ugyan még nincs influenzaaktivitás, ám épp itt van az ideje annak, hogy az idei évre szóló vakcinát beadassa magának, aki teheti.

Az oltóanyag elkészült, és már el is kezdték a beadásukat. A 3 éven felüliek oltására szolgáló vakcinákat a járási népegészségügyi osztályok már továbbították a háziorvosi praxisokba. Az influenza elleni védőoltást az idei évben is sokan ingyen kérhetik az orvostól. Még nincs járvány. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint az a 3500 beteg, aki október 8-a és 14-e között fordult orvoshoz influenza-szerű tünetekkel, még teljesen normális mennyiségnek számít. Viszont már a nyakunkon van, hiszen a gyerekek javában járnak közösségbe és fertőzik egymást, valamint az ősz is megmutatta kellemetlenebb oldalát. Tehát csak idő kérdése, és az ünnepi szezon mellett megjelenik a járvány is. Nagyobb eséllyel előzi meg a betegséget az, aki már most beadatja az oltást, amelyet a háziorvosoknál érdemes kérni. Mely gyerekeknek jár ingyen? A piciknek, azaz 6 és 35 hónapos közötti babáknak, gyerekeknek szánt oltás ingyenesen kérhető. A veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedő, illetve a vesebeteg gyermek, a vérszegénységben, vérképzőrendszeri betegségben szenvedő, és az egyéb krónikus betegségben szenvedő gyermek is térítésmentesen juthat oltáshoz. A vakcina a 60 év felettieknek pedig egészségi állapottól függetlenül is ingyenes. (Forrás: feol.hu)

Horváth Miklós Csaba, a KPE Fejér Megyei Szervezetének az elnöke. A kép forása: feol.hu/kpe.hu

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke: azok a társadalmi csoportok, amelyek az egészségügyi jogszabályok alapján jogosultak az ingyenes oltóanyag-beadásra, különösen veszélyeztetettek. Számukra feltétlenül ajánlott a háziorvos felkeresése, de mindenki másnak is érdemes beadni a védelmet jelentő oltást, mert a járványnak halálos kimenetelű szövődményei lehetnek. A Polgári Kisgazdák javasolják az előrelátó gondosságot.

Fontos az is, hogy: Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata tisztában van a veszéllyel. Ezért minden megtesz azért, hogy az egészségügyi intézmények időben és megfelelő minőségben eleget tudjanak tenni a járvány-megelőzési feladataiknak.

Ugyanakkor a sport, az őszi hónapokban a természetjárás, az egészséges táplálkozás, a szeszes italok fogyasztásának és a dohányzásnak a visszaszorítása fokozza minden ember szervezetében a vírussal szembeni ellenálló képességet. Ugyancsak nagyon fontos a rendszeres kézmosás és a higiénia általános szabályainak a betartása. (KPE)