Az IMF ismét felfelé módosította a magyar növekedési előrejelzését

Fotó: Ripost

A júliusi várakozásokhoz képest az idei évre 0,2 százalékponttal, jövőre pedig 0,3 százalékponttal magasabb gazdasági bővülést jelez előre az IMF Magyarországnak – olvasható a makrogazdasági előrejelzést is tartalmazó friss World Economic Outlook kiadványban.

A Valutaalap szerint így 2018-ban négy százalék lehet a magyar növekedés, ami így már erősen közelít a kormány számításaihoz.

A Valutaalap az őszi közgyűlés idejére időzített kiadványában úgy látja, hogy napjainkban változó kihívásokkal kell szembenéznie a világgazdaságnak, melyek közül a kereskedelmi viták elmélyülése, valamint a geo- és egyes belpolitikai fejlemények rejthetnek leginkább kockázatokat. Ebből adódóan a világgazdaság egészére vonatkozó növekedési kilátásokat több mint 0,1 százalékponttal rontotta a szervezet, de a korábbiaknál ugyancsak visszafogottabb bővülést jelez előre Németország, valamint az euróövezet és az Európai Unió közép-kelet-európai országaira nézve is. Figyelemreméltó, hogy ezzel ellentétben az IMF Magyarország esetén számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit és hazánk növekedési potenciálját. Ez azért sem meglepő, mivel a Valutaalap az elmúlt négy évben évente kétszer megjelenő kiadványában rendre, összesen hat alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, miként a többi nemzetközi szervezet (például az Európai Unió és az OECD) is javította hazánkra nézve a növekedési prognózisát.

A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy a hazai gazdaság a második negyedévben 4,9 százalékkal, az első félévben pedig 4,7 százalékkal, az uniós átlagot több mint kétszeres mértékben meghaladva bővült. Ezek alapján szinte biztosan teljesíthető az év egészére várt négy százalék feletti gazdasági növekedés, mindez az államháztartás stabilitásának megőrzése és az államadósság arányának további csökkentése mellett valósulhat meg.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)