Az idősotthonok kötelező ellenőrzést rendeli el az országos tisztifőorvos / Főpolgármester: Mindent megtettek a megelőzésért az idősotthonokban

Forrás: Pixabay.com

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatón arról beszélt, hogy egyes idősotthonokban sérült az egészségügyi ellátás, ezért az idősotthonokban kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz. Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy az idősotthonok veszélyeztetettek, ezért fokozott az intézményfenntartók felelőssége. A hiányosságokat fel kell számolni – tette hozzá. Közölte egyúttal: a fővárosi Pesti úti Idősek Otthonában négy lakó hunyt el koronavírus-fertőzés következtében, a lakók több mint felét már tesztelték, de mindenkit vizsgálni fognak.

Karácsony Gergely főpolgármester a szerdai kormányülést követően a Gulyás Gergellyel és Szita Károllyal tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul induljon el legalább Budapesten az idősotthonok lakóinak és az ott dolgozóknak a tesztelése, hogy ezen intézményekben megfékezzék a koronavírus-járványt. Ezzel kapcsolatban is nyitottság és együttműködési szándék mutatkozott a kormány részéről – tette hozzá. A főpolgármester közösségi oldalán közölte: a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban, amelyek a hatóságok előírásai szerint működnek. Karácsony Gergely az ATV Start szerda reggeli adásában azt mondta: négyszer írt a minisztériumnak levelet, hogy az idősek otthonai kockázatot jelentenek, mivel gyakran kerülnek kórházba a bent lakók és úgy térnek vissza az idősotthonba, hogy nem tudják, hogy megfertőződtek-e. A főpolgármester szerint az otthonokba a betegség az egészségügyi rendszerből került be, bár ezt nem tudja bizonyítani. Fürjes Balázs államtitkár szerdán az ATV Egyenes beszéd műsorában elmondta: a főpolgármester teszteket kért az idősotthonokba, melyeket a kormány megígért, és oda is fogják adni. Szerdai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat minden óvintézkedést megtett annak érdekében, hogy idősotthonaiba ne juthasson be a koronavírus-fertőzés. Közölte: a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztálya szerdán több időotthonban ellenőrzést tartott, és leszámítva azt, hogy bizonyos helyeken védőeszközökben átmeneti készlethiány van, mindent rendben találtak. Ahol hiányt tapasztaltak, ott még szerdán pótolják a védőeszközöket – jelezte. A főpolgármester szólt arról is, nem tudni, hogy került be a fertőzés a fővárosi önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonába, de „erős a félelem”, hogy kórházból érkezett a fertőzés.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólította Karácsony Gergelyt, hogy azonnal intézkedjen a Pesti úti Idősek Otthona lakóinak védelmében. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: Karácsony kettős beszédet folytat, és a teljes bizonytalanság tükröződik a nyilatkozataiból, lévén a főpolgármester nemrégiben azt jelentette be, hogy magánlaborral szerződtek a fővárosi fenntartású egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, majd pedig a kormánytól kért ehhez segítséget.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, RIPOST.HU, MAGYARNEMZET.HU, MANDINER.HU, MTI