Az idősekre a legveszélyesebb a hazánkra hamarosan lecsapó hőhullám, durva, mi történt Kanadában

Fotó Shutterstock

Az elmúlt 80-82 évre többé-kevésbé visszaemlékezem. Hőhullám minden nyáron volt, jól emlékszem, amikor cséplőgépen dolgoztam és közel-távolban még árnyék sem volt, mennyire élveztük a felmelegedést.

Ha Magyarországon nincs, akkor keresünk valahol máshol, mert az éghajlatváltozáshoz ugyebár a felmelegedés feltétlenül szükséges. (kpe)

A kanadai hőhullám rengeteg áldozatot szedett, bár még pontos adatot nem tudnak a hatóságok, több százra becsülik az elhunytak számát. Az elviselhetetlen és pusztító hőség hazánkat sem fogja kímélni a héten.

A kanadai hőhullám miatt sorra dőltek meg a melegrekordok, Brit Columbia tartományban 49,5 Celsius fokot is mértek az elmúlt napokban. Becslések szerint közel ötszáz áldozata lehet a Nyugat-Kanadát sújtó hőségnek; az elhunytak közül sokan egyedül élő idősek voltak, légkondicionálás nélküli házakban. A hatóságok ajánlása szerint sokkal jobban kell figyelni az idős családtagokra, mint egyébként; és ez igaz lesz hazánkra is; ugyanis az előrejelzések szerint brutális kánikula csap le az országra a héten.

Nyugat-Kanadában a hőségriasztást még nem fújták le, hiszen a forróság csak a partmenti területeken mérséklődött. Kanadában a legtöbb házban nincs légkondicionálás, mert a nyarak általában hűvösek szoktak lenni; így tömegek álltak szemben védtelenül az extrém hőséggel.

A hatóságok több száz hirtelen és váratlan halálesetről számoltak be, ezek feltehetőleg az extrém hőség számlájára írhatók; az áldozatok átlagos életkora 67 év. A hatóságok klimatizált központokat hoztak létre, amikben egy hét alatt 7600 ember fordult meg. A meteorológusok szerint a kanadai hőhullám egy magas nyomású hőkupola miatt tombol, és az ország belseje felé halad.

A napokban hazánkban is forróság várható; az idős, krónikus beteg családtagokra fokozottan figyelni kell az elkövetkező időszakban.

Forrás: ripost.hu