Az időjárás kedvez a burgonyavész előretörésének

Kísérleti burgonyaültetvény. - A kép forrása: orgprints.org

Az elmúlt hét folyamán folytatódott a nyárias, de kiszámíthatatlanul zivataros időjárás. A nagyobb zivatargócok áttevődtek az ország keleti, északkeleti tájegységeire, ahol egyes körzetekben felhőszakadással érkezett az égi áldás. Ezekben a térségekben kisebb-nagyobb belvizek alakultak ki. Az éjszakai hőmérséklet alig maradt el a 20 Celsius foktól, míg nappal 25-30 Celsius fok volt a jellemző. A meleggel párosuló magas páratartalmú levegő és az erős talajpára a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez.

Megkezdődött az őszi árpa betakarítása. Termésátlagokról még kevés információ van, de az előzmények alapján rekordokra senki sem számít. A korábbi időszak viharos időjárásai az őszi árpát sem kímélték, így sok a megdöntött, összekuszált terület, ami nehezíti a zavartalan betakarítást. A megdőlt területeken kalászfuzáriummal erősebben fertőzött tételekre kell számítani. Az őszi búza is az érés felé közelít, néhány éretlenebb fajtában folyik a gabonaszipolyok kártétele, de védekezésre csak kevés helyen került sor. A bábozódásból előjött vetésfehérítő bogarak folyamatosan telepednek át a kukorica táblákba, ahol inkább látványos, mint veszélyes károkat idéznek elő.

Megdőlt árpa

Helyenként az intenzíven növekedő kukorica vetésekben elkezdődött a címerhányás. A kukoricamoly továbbra is intenzíven rajzik, de a korábban kikelt hernyók már jól érzékelhető károsításokat okoznak. A levélhüvelyek megrágása mellett már a szárban is megtelepedtek, de még friss tojásokat is lehet látni.

Kukoricamoly hernyója

Az amerikai kukoricabogarak még zömmel lárvastádiumban rágják a gyökérzetet, többségben L2-L3 lárvaként, de az ország középső térségében és délen már egy-egy kirajzó imágót is fognak a csapdák. Több tájegységben tovább erősödött a kukorica növények levéltetű fertőzöttsége, van terület, ahol a tövek 50%-a is fertőzött, másutt zöld cserebogarakat láttak táplálkozni a kukoricán.

Kukoricabogár imágó

Több helyen virágzik a napraforgó, máshol pedig csillagbimbós fejlettségű. Örvendetes, hogy a korábban igen intenzív levéltetű fertőzöttség alábbhagyott, és mezei poloskából sem látni veszélyes mértékű imágót és lárvát. A sok csapadék viszont kedvezett a kórokozók fellépésének, elsősorban a fakórothadásnak, valamint az alternáriás szár- és levélfertőzésnek. Más betegség tüneteivel most még csak szórványosan lehet találkozni, de a jelenlegi időjárás kedvező a betegségek számára, így a preventív védekezésnek most van itt az ideje.

Burgonyavész

Hasonló a helyzet a burgonya ültetvényekben is, a zárt növényállományokban kifejezetten kedvező a klíma a burgonyavész fertőzés kialakulásához, ezért folyamatos fungicid fedettséget kell biztosítani a burgonya számára.

Atkafertőzés szóján

A szója vetésekben már megjelentek a takácsatkák, és a táblaszéleken közepes-erős fertőzöttség alakult ki. A fertőzöttség az alsó és felső levelekre egyaránt jellemző, levelenként van ahol 15-20 atka is megszámlálható, de nagyon sok atkatojás is található a leveleken. Érzékenyebb szójafajtákon megjelentek a peronoszpóra első tünetei is.

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Aponyi Lajos