Az idei aratásról néhány gondolat

Fotón: Papp István a gazdakör Elnöke

Jó két héttel ezelőtt határáldáson és határjáráson voltunk a gyomaendrődi gazdákkal. Elemeztük az elmúlt időszak időjárását, melyben volt téli fagy, majd április végéig tartó csapadékmentes időszak, amit bőséges esőzés követett, helyenként nagy károkat okozó jéggel.

Javában tart, a gazdaember számára legfontosabb munka az aratás. A gyomaendrődi Felsőrészi Olvasó és Gazdakör elnökét Papp Istvánt kérdeztem a munkák jelenlegi állásáról és az ilyenkor szokásos kérdéseket is feltettem a hozamokról, a minőségről és hol tart a betakarítás?

A gazdakör elnöke elmondta, hogy a néhány napos téli fagy kipusztította az őszi káposztarepce állomány jelentős részét, mely területeket napraforgóval hasznosították, de akinek maradt repcéje az 2-2,3 t/ha átlagot ért el, ami egyértelműen veszteség. Neki a betakarított őszi árpa 5,5t/ha-t hozott és ahol nem volt jégverés a határban ott az 5-6t/ha hozamok a jellemzőek.

Előfordult, hogy az egyik helyi átvevő magas fuzárium fertőzöttséget talált az árpában és nem vette át. Javában tart az őszi búza betakarítása 4-6,5t/ha eredményekkel. Sajnos kenyérgabona minőség ritka, euró vagy takarmány minőséget érnek el. Noha húsvét előtt nem sokat ígért a búza, az április végén jött csapadék helyrehozta az ágazatot. A betartott technológia és a helyes tápanyagellátás megmutatkozik az eredményekben mondta a gazda és igyekezett a munkaterületre, mert a felénél tartanak az aratásnak.

 

Gyomaendrőd, 2019. 07.10.

 

Várfi András

agrármérnök