Az Európai Unió a háború vesztese – hangzott el Tusnádfürdőn

Fotó privatbankar.hu

Tusnádfürdőn szerda délelőtt elkezdődtek a közéleti és politikai viták. Természetesen a szomszédban zajló háború az egyik kiemelt téma. Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy Brüsszelnek abban igaza van, hogy Európának egységet kell mutatnia ebben a helyzetben, de olyan egység kellene és olyan intézkedések, amelyek nem teszik tönkre Európa gazdaságát – számolt be az M1 Híradója.

„Tusványos mérföldkő és időszámítás a magyarság életében, az elmúlt három évtizedben itt megfogalmazódott gondolatokból működő valóság lett a nemzet életében” – hangzott el a szabadegyetem hivatalos megnyitóján, ahol a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a béke fontosságát hangsúlyozta.

„Számunkra, magyarok számára semmilyen más alternatíva nincsen, csak a béke, minél előbb elérni, hogy béke szülessen. Zrínyi Miklós nagyon híres röpiratában mondja, hogy »Ne bántsd a magyart!«, mi is azt kérjük az összes országtól, összes nemzettől, hogy ne bántsák a magyarokat, ne bántsák Kárpátalján, ne bántsák a Kárpát-medencében” – mondta Potápi Árpád János.

Gulyás: Téves döntést hozott Európa az energiahordozókkal kapcsolatban

Az európai közösség és együttműködés jövőjéről tartott beszélgetésen a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy szerinte téves döntést hozott Európa, amikor az Oroszország elleni szankciókat kiterjesztette az energiahordozókra is.

„Amiben Európának igaza volt, és amihez mi is minden súlyos nézetkülönbség és vita ellenére igyekeztünk hozzájárulni, hogy egy ilyen nehéz időszakban Európa politikai egységét meg kell őrizni. De nem mindegy, hogy egy jó vagy egy rossz egységet hozunk létre, és nagyon fontos lenne, hogy egy olyan egységet hozzunk létre, ami Európa számára ebben a rendkívül nehéz helyzetben a gazdaság fenntarthatóságát lehetővé teszi” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Schiffer: Nem az unió érdekeit szolgálja a szankciós politika

Schiffer András ügyvéd is egyetértett abban, hogy a szankciós politika nem az Európai Unió gazdasági érdekeit szolgálja: ezzel jól járhat Kína, a tengerentúli tőkéscsoportok, de még az akár agresszor is.

„Ez a lényege a történetnek, Európa nem lehet játékszere tengerentúli nagyvállalati érdekeknek, mint ahogy nyilvánvalóan nem lehet játékszere Moszkva birodalomépítő érdekeinek sem. Ha van önálló európai érdekartikuláció, akkor én azt gondolom, erős játékosként lehet jelen a globális színpadon az Európai Unió” – közölte Schiffer András.

A szabadegyetem napjait nagyszínpadi koncertek zárják: Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda tegnap nyolcezer embert vonzott, ma pedig a Margaret Island és a Kowalsky meg a Vega slágerei segítenek az előadások után kikapcsolódni.

Forrás: hirado.hu