Az Európai Tanács újabb szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben a Ryanair repülőgépének eltérítése miatt, Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz

Fotó Gonzales Photo, Michael Hornbogen, PYMCA, Avalon, Universal Images Group, Getty Images

Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében, azt követően, hogy a vasárnapi gép a fehérorosz fővárosban „előre nem tervezett leszállást” hajtott végre, és a hatóságok őrizetbe vették a fedélzeten az egyik fehérorosz ellenzéki utast – tájékoztatott hétfőn a fehérorosz külügyi tárca.

Artyom Szikorszkij, a fehérorosz közlekedési tárca légügyi részlegének vezetője hétfőn kijelentette, hogy a minszki repülőtér elektronikus címére vasárnap a ProtonMail titkosított e-mailszolgáltatás felhasználásával a Hamász palesztin iszlamista szervezet nevében érkezett angol nyelvű fenyegetés.

A Ryanair közölte, hogy a kényszerleszállás után, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak. Michael O’Leary, a cég vezérigazgatója megerősítette: a belorusz KGB emberei is a gépen utaztak.

Hétfőn kiderült, hogy a Raman Prataszevics társaságában utazó másik újságírót, a 23 éves Szofia Szabegát is őrizetbe vették. Ő annak a belarusz egyetemnek a hallgatója, amelyet 2004-ben a fehérorosz hatóságok bezártak, és azóta a litván fővárosban, Vilniusban működik.

Közzétettek az interneten egy videót hétfőn Raman Prataszevicsről, aki a felvételen elismeri, hogy részt vett a tavalyi „zavargások” szervezésében. Az elhangzottakat hívei azonnal elutasították, azt állítva, hogy a vallomás kényszer hatására született. Prataszevics a felvételen arról beszélt, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni.

Nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a minszki Ryanair-incidens ügyében, a fehérorosz fél észszerű magatartást tanúsít az ügyben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az Európai Tanács tagjai megállapodtak hétfőn, hogy újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is. Az uniós tagállamok vezetői egyben felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Az uniós vezetők Prataszevics és Sapega azonnali szabadon bocsátására szólítottak fel, illetve szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal a lett diplomaták Fehéroroszországból való indokolatlan kiutasítása miatt.

“Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi” – válaszolta a KKM sajtóosztálya az atv.hu-nak a minszki Ryanair incidenssel kapcsolatos kérdésére.

Forrás: MTI