Az Európai parlament újabb támadást indított szuverenitásunk ellen/ Október 27-én az SZFE ügyét vitatják meg az EP Kulturális és Oktatási bizottságában

Fotó eduline.hu

A Polgári Kisgazdák érdeklődéssel várják, hogy melyik Európai Uniós országban tudnak arra példát felhozni, hogy állásukról lemondott oktatók egyetemi tisztségviselők úgy viselkedjenek, mintha az intézmény a tulajdonuk lenne. A diáklázadást kivéve az egyetemfoglalás és annak módja felháborítóan egyedülálló. Az oktatási szabadság összekeverése a tulajdonosi jogokkal, az egyetemeken kötelezően érvényesülő belső rendnek teljes mellőzése a büntetőjog határát súrolják. Ismételten arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a türelmet ne keverjük össze a tehetetlenséggel. (kpe)

Az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási bizottsága október 27-én megvitatja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetet – értesült a Népszava. A véleménycserére meghívták az intézmény régi, illetve új vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselőit. A téma napirendre tűzéséről a parlamenti frakciók koordinátoraiból álló vezetőség döntött, miután a szakbizottság szeptember végi ülésén Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő állásfoglalást sürgetett. Javaslatát támogatta a szintén német zöldpárti Niklas Nienass, aki azt mondta: a parlamentnek világos álláspontot kell kialakítania, el kell ítélnie és a plenáris ülés napirendjére kell vennie a szabadságjogok megsértését. „A Zöldek frakciója, valamint a Kulturális és Oktatási bizottság tagjainak a többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a Népszavának Romeo Franz.

„Ezt nem lehet tovább csinálni, mert megbolygatja az egyetemet, félelmet kelt az emberekben, a dolgozók fáradnak, aggódnak, egzisztenciális problémáik vannak emiatt… Nem normális az, hogy a 19 éves gyerek parancsot ad az 50 éves munkatársnak vagy portásnak, hogy mit csináljon” – jelentette ki Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja a Mandinernek adott interjújában. Elmondta: szándékosan nem lépnek fel szigorúbban az egyetemfoglalókkal szemben, mert nem szeretnék, hogy „különböző erőszakszervezetek felvonuljanak, és ezeket a fiatalokat valamilyen brutális eszközzel onnan elvigyék.” Hozzátette: egyelőre nincs döntés egy esetleges új épületről, ahol elkezdhetnének tanulni azok, akik ezt szeretnék. Szarka Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott: az SZFE egy színvonalas egyetem, amelyet felszámolnak ezzel a helyzettel. Szólt arról is, hogy a sztrájkolók adatainak elkérése törvényes, hiszen nekik a sztrájk idejére nem jár fizetés, a munka beszüntetését pedig be kell jelenteniük a munkáltatójuknak, azaz neki.

Szarka Gábor az ATV Egyenes Beszédben az internet lekapcsolásáról elmondta: nem érzi úgy, hogy ez fenyegetés lenne. Nem kapcsolták vissza az internetet az SZFE Vas utcai épületében, és már a hálózati kábelt is leszerelték a portán, így vezetékes internet sem elérhető – tudta meg a Telex. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester az ATV Start műsorában az internet lekapcsolását “pitiáner dolognak” minősítette. Kijelentette, hogy amennyiben megkeresést kapnak, akkor ingatlannal tudnák segíteni az SZFE-t. A 444.hu arról ír, hogy szerda délelőtt az SZFE hallgatói azt vették észre, hogy a gondnokok elzárták előlük az Ódry Színpadot, azt a termet, ahol eddig a fórumaikat tartották, a bent tárolt holmijaikat pedig kipakolták.

A Népszava információi szerint az egyetem képviseletében megalakult, ötven oktatóból és száz diákból álló pertársaság péntek délelőtt alkotmányos panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságra. Álláspontjuk szerint a modellváltás módja és lebonyolítása az Alaptörvénybe ütközik, az egyetemet szeptember 1-e óta működtető kuratórium felhatalmazása pedig szembemegy az oktatás szabadságával. Terveik szerint az Információs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épületénél emelt őrtoronytól az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületéig élőláncot alkotnak a diákok, amelynek elején Iustitia fog állni: ő fogja beadni a bíróságra azt az iratcsomagot, amelyet az élőlánc kézről kézre ad majd – tájékoztat a lap.

Az október 23-ára tervezett vonulásos megemlékezéssel kapcsolatban a hallgatók közölték, hogy a megmozdulás a pártpolitikától elhatárolódik, ezért arra kérnek mindenkit, hogy magánemberként vegyen részt az eseményen – számolnak be többen.

Németh Gábor volt rektori tanácsadó arra reagálva, hogy a tanköztársaság képviselőjének Upor Lászlót és Csernai Mihályt tartják, az ATV Híradóval közölte: ha Szarka Gábor bűnbakot akar, akkor személyében megtalálta, mert ő volt a tanköztársaság ötletgazdája. Hozzátette: nem foglalkozik azzal, éri-e bármilyen retorzió az ötletéért.

MANDINER.HU, 444.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, HVG.HU