Az Európai Parlament először szentel külön fejezetet a tengeri és édesvízi haltenyésztésnek

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő. - A kép forrása: fidesz-eu.hu

Az Európai Parlament először szentel külön fejezetet a tengeri és édesvízi haltenyésztésnek. Ezzel mérföldkőhöz érkezett a magyar édesvízi haltenyésztés fejlesztése az Unióban” – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az uniós halászati politikáról szóló plenáris szavazást követően Brüsszelben. A fideszes politikus hozzátette: „Végre az Európai Unió is kulcságazatként tekint az akva-kultúrára, hiszen felvette a pénzalap elnevezésébe az ’akva-kultúra’ szót, sőt külön is megnevezi a magyar vidéknek fontos édesvízi haltenyésztést”.

Az I. számú halastó Mezőtúron. – A kép forrása: mezoturihalasto.webnode.hu

A békés megyei képviselő emlékeztetett, hogy egy friss uniós tanulmány szerint az akva-kultúra ágazatban a 2014-es évhez képest 2016-ra a bevételek a kétszeresére nőttek, és a foglalkoztatás is növekedett. A haltenyésztésnek továbbá komoly munkahelyteremtő képessége van a vidéken élő polgárok számára, ezért ide kell helyeznünk a hangsúlyt a halászati politikán belül. Az édesvízi haltenyésztés az élelmezésbiztonság megerősítésén és a vidéki foglalkoztató szerepén túl jelentős környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújt, hiszen hozzájárul a természeti környezet sokféleségéhez, az optimális vízkészlet gazdálkodáshoz, a tájkép formálásához és az árvíz elleni védekezéshez. A Fidesz EP-frakciójában dolgozó politikus rámutatott, hogy a parlamenti jelentés tervezetéhez 1028 képviselői módosító indítványt nyújtottak be a képviselők, ebből ő maga 114-et. Erdős kiemelte: „Komoly eredmény a magyar vidék, különösen a magyar haltenyésztők és horgászok számára, hogy a 108 módosító indítványom bekerült a Parlament végső álláspontjába.” 

Somogy megyében, a Buzsáki Tógazdaságban. Itt egykoron a Balaton déli-parti öble volt, amit a folyamatosan fújó észak-nyugati szelek hatására a homokdűne elzárt a Tó medrétől. – A kép forrása: balatonihal.hu

Az EP felvette az új uniós halászati politika célkitűzései közé a fenntartható akva-kultúra ágazat előmozdítását, valamint a halászati és akva-kultúra ágazatok piacainak és a feldolgozóiparnak a megerősítését. Sőt, a tengeri akva-kultúra mellett külön megemlítik az édesvízi ágazatot, továbbá a zárt haltenyésztős medencéket és a víz-visszaforgatós, szakkifejezéssel: re-cirkulált tógazdaságokat. „Komoly eredmény, hogy az EP 10%-kal, folyó árakon számolva 7,74 milliárd euróra követeli megemelni a jelenlegi halászati uniós költségvetést, amely jelentős fordulat az Európai Bizottság eredeti, 4,5-os csökkentéséhez képest” – jelentette ki Erdős Norbert. – Erdős javaslata szerint az általános tilalomtól eltérően az uniós forrásból gazdaságok átadását lehet majd ösztönözni a fiatal halászok és haltenyésztők számára. Szintén siker, hogy a Parlament jelentése tiltja azon génmódosított halak tenyésztését, amelyek károsíthatják a természeti környezetet, ami összhangban áll a magyar Alaptörvényben lefektetett célokkal. – Az EP Halászati Bizottságának  tagja komoly előre lépésnek nevezte, hogy az Európai Bizottság szándékával ellentétben az akva-kultúra termelő és élelmiszeripari beruházások vissza nem térítendő támogatásainak megőrzése bekerült a Parlament szövegébe. Ezeket a direkt támogatásokat tehát a jövőben is lehet nyújtani a pályázó vállalkozásoknak. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy a jogszabály szövegét már az új Európai Parlament tárgyalja majd a Bizottsággal és a Tanáccsal. „A magyar vidék és a magyar haltenyésztők érdeke, hogy hiteles politikusok kerüljenek az EP-be. Javaslom mindenki számára, aki a szívén viseli a magyar mezőgazdaság sorsát, hogy menjenek el szavazni május 26-án, s a Fidesz-listára adják a voksukat” – emelte ki Erdős Norbert.  – Erdős Norbert európai parlamenti képviselő 2019. április 14-én (vasárnap) 11 órakor sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székházában az akva-kultúra ágazatban elért eredményekről. A sajtótájékoztatón a néppárti politikus mellett Németh István, a MAHAL elnöke is részt vett. (Forrás: fidesz-eu.hu)