Az Európai Bizottságot is elérte a korrupciós botrány

Fotó: tankonyvtar.hu

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen a Quatar Airways légitársaság business osztályán 2015 és 2021 között – írta a Híradó.hu, hozzátéve: ezek közül négyet a katari kormány vagy egy hozzá köthető üzleti csoport fizetett.

Katar ajándékait abban az időszakban fogadta el Hololei, amikor hivatalnokai a Katar és az EU között tervezett légi közlekedési megállapodáson dolgoztak. A tisztviselő nem nyilatkozott, az Európai Bizottság szóvivője pedig azt mondta: „Minden említett kiküldetést engedélyeztek, és a vonatkozó szabályoknak megfelelően hajtották végre.” Külön kiemelte, hogy az esetleges összeférhetetlenséget „alaposan mérlegelték és kizárták”.

Az átláthatóságért kampányoló uniós csoportok ugyanakkor nyomozást sürgetnek, és bírálták Brüsszel gyenge etikai szabályait is. Vicky Cann, a Corporate Europe Observatory egyik tagja a Híradó szerint úgy fogalmazott: „Hololei utazási programja felfedi, hogy a Katar-gate nem korlátozódik az Európai Parlamentre, és az unió etikai szabályai nem elég szilárdak, azok betartatása pedig túlságosan gyenge.”

A tudósításban kiemelték, hogy az EU-val kötött megállapodás egyoldalúan kedvezett Katarnak, és már a tervezeti szakaszban is heves kritikák érték. Különösen az európai légitársaságok és szakszervezetek bírálták az EU tervét, amely állításuk szerint aláásta a piaci versenyt.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/europai-unio/20230228-az-europai-bizottsagot-is-elerte-a-korrupcios-botrany