Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

Fotó: Agrárminisztérium

elősegítő BIOEAST kezdeményezést – közölte az Agrárminisztérium kedden.

A szaktárca közleményében ismertette: Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18-i ülésén bemutatta a hosszú távú kutatási és innovációs együttműködésről szóló BIOEAST kezdeményezés prioritásait.

A Európai Bizottság jelezte, hogy kiemelt figyelemmel követik a BIOEAST kezdeményezést, amely nagyon időszerű és kiemelt fontosságú, jelentős szerepe lehet a Bizottság kutatási és innovációs prioritásainak beazonosításában.

Az agrártárca közleményében felidézte, hogy június 13-án Bábolnán tíz kelet-közép-európai ország mezőgazdasági minisztere közös nyilatkozatot írt alá. A kezdeményezés célja egy hosszú távú kutatási és innovációs stratégia kidolgozása, mely iránymutatásul szolgálhat az európai uniós kutatási és innovációs keretprogram tervezéséhez.

A tárcavezető a luxemburgi tanácsülésen ismertette a közös kutatási témaköröket. Hangsúlyozta, hogy a 2030-ig szóló jövőképet tartalmazó dokumentum nagy előrelépés, hiszen az országok stratégiai prioritásait és közös célkitűzéseit nevesíti. Egy olyan tematikus makroregionális egyeztetést indítottak útjára, mely segíteni fog abban, hogy az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaság sikeres és fenntartható legyen.

Az Európai Bizottság a többéves pénzügyi keretben – a következő 7 éves időszakra – 10 milliárd eurót javasolt az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságban kutatásra és innovációra költeni. Ez hatalmas lehetőség az ágazatnak, viszont a legtöbb közép- és kelet-európai ország ma még egyértelműen hátrányos helyzetből indul –mutatott rá a tárca.

Az agrárminiszter elmondta, hogy Magyarország részesedését növelni szükséges a kutatási források felhasználásából, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az európai biomassza alapú gazdasági stratégia eredménye az legyen, hogy Kelet-Közép-Európa alapanyag-termelési bázisként működjön a nagy biomassza feldolgozó országok iparai számára.

A BIOEAST tagországok egyetértettek abban, hogy tovább kell lépniük a közös kutatási és innovációs stratégia kidolgozásában, amely hosszú távon segítheti a KAP és egyéb politikákkal kapcsolatos döntéseik megalapozását. Ehhez a stratégiai prioritásokat nemzeti szinten is fel kell állítani, valamint szükség van olyan közös kutatási területek beazonosítására, amelyek mindannyiuknak, és ez által Európának is fontosak.

A nyilatkozatban nevesített kutatási témák: a hozamok fenntartható növelése; az agrár-ökológiai, a precíziós gazdálkodással és öntözéssel kapcsolatos kutatási igények; az állat- és növény-egészségüggyel kapcsolatos tematikák. Mindezekhez szükség van az adat- és modellezési képességek fejlesztésére – írta közleményében az Agrárminisztérium.

(MTI, agroinform.hu)