Az Európai Bizottság hadigazdálkodási vezénylési jogokat szeretne

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Vészhelyzeti hatalmat, gyakorlatilag hadigazdálkodási irányítási jogokat szerezne az Európai Bizottság válság esetén – értesült a Reuters, általuk látott dokumentumokra hivatkozva.

Rendkívüli jogköröket szeretne magának az Európai Bizottság – írja a Reuters hírügynökség, általuk látott EU-s dokumentumokra hivatkozva, számolt be róla a Mandiner.

A dokumentumok szerint az Európai Bizottság gyakorlatilag hadigazdálkodási vezénylési jogokat szeretne válságok esetén: kényszeríthetne egyes vállalatokat arra, hogy alapvető termékeket állítsanak elő vagy éppen árukat halmozna föl válság esetén. Ellenkezés esetén bírságokat vetne ki.

A Közös Piaci Vészhelyzeti Eszköz elnevezésű tervet a Reuters szerint szeptember 13-án mutatnák be, és végső soron azt a célt szolgálná, hogy reagálni tudjanak a Covid-járvány és az ukrajnai háború miatt kialakuló ellátási válsághelyzetekre.

A tervek szerint a Bizottság arra kérhetné az uniós tagállamokat, hogy szervezzék át az ellátási láncaikat és növeljék a válságban szükséges termékek beszerzését vagy előállítását, amilyen gyorsan csak lehet. E célból a meglévő termelési kapacitások átállítását vagy bővítését is elrendelhetnék, vagy priorizálnának a termékek között.

A téves vagy félrevezető információkat adó vállalatokat akár 300 ezer eurós (mintegy 120 millió forintos) büntetéssel is sújthatnák, azokat pedig, akik nem teljesítik a parancsokat, naponta büntetnék a napi bevétel 1,5 százalékának megfelelő összegekkel.

A Reuters szerint több uniós ország aggódik a Bizottság tervei miatt, hatalomszerzésnek leírva azt; mások pedig kínai jellegű államkapitalizmus bevezetéséről írnak.

A hírügynökség úgy tudja, a Bizottság a részletekről egyeztetne az EU tagállamaival és az uniós jogalkotókkal, mielőtt a javaslatról döntés születne.

Az Európai Bizottság részéről azt közölték a Reutersszel: nem kommentálnak kiszivárgott dokumentumokat.

Forrás: demokrata.hu